Tokaj - Tokajban, a Dózsa György úton lévő Hegyaljai Borok házában nem kifejezetten a helyi borászat bemutatása a fő szempont, hanem az egész borvidéké.

 

A város erre adott át egy ingatlant Hegyalja borászainak- és újított fel Uniós forrásból, hogy aki belép Hegyaljára az mindenképpen keresse fel a Tokaj-hegyaljai Borok Házát, hogy elsődleges benyomást kapjon erről a csodálatos borvidékről.

Borok Háza mindezeken kívül helyet biztosít a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának, a Tokaj Renaissance Nagyborok Társaságának és Tokaj-hegyaljai Borút Egyesületnek.

 

Az épületen belül jól megfér a hatóság és a civilek. De mindezidáig a létesítmény nem tudta betölteni az eredeti funkcióját, hiszen a kiállított borok nem voltak képesek teljes keresztmetszetet alkotni a Történelmi és Világörökségi borvidékről.

 

Nem így lesz július közepétől. A Tokaj Renaissance Egyesület olyan forrásra tett szert pályázati úton, amely a patinás épület földszintjét átalakítja, és mindent bemutat a kor technikai színvonalán a borvidékre látogatóknak.

látványelemek teljesen kicserélődnek és a turista, vagy a borszakértő átfogó képet kaphat a bor fajtáiról, a nagykiterjedésű borvidék talajszerkezetéről, az aszú korosodásának stációiról, a különböző szőlőből készült borok illatáról, a bortörvényben engedélyezett szőlőfajták ismertető jeleiről, a táj történelmi, kulturális, ökológia és épített örökségben jelenlévő értékeiről.

 

Hangsúlyozzuk, hogy mindezzel a XXI század technikai vívmányainak a színvonalán lehet megismerkedni, amelynek a belső építészeti elemeit a www.tokaj.hu Kft. munkatársai dolgozták ki, leleményesen és nagy szertettel.

Májer János polgármester meg van arról győződve, hogy a Hegyaljai Borok Háza egyfajta zarándokhely lesz Tokajban, amelyet ugyanúgy nem lehet majd kihagyni egy városlátogatás esetén, mint a Rákóczi Pincét.   

forrásom a http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/a-tokaj-hegyaljai-borok-hazaban-csoda-szuletik/cn/news-20090704-11593462