MI A BAJ A MÉZES PÁLINKÁVAL?
A kulturált és mértékletes alkoholfogyasztás híveit várják a május 7. és 10. közötti Budapesti Pálinkafesztiválra, melynek különlegessége abban rejlik, hogy a szervezők nem korlátozzák a törvény által pálinkának minősülő italokra a kínálatot.
"Nem tudunk egyetérteni azzal, hogy azokat az évszázados hagyományokkal rendelkező párlatokat, melyek alkoholtartalma 100 százalékban pálinkából származik és a pálinkán kívül kizárólag tiszta mézet tartalmaznak, a törvény szerint nem lehet pálinkának nevezni. Ebben az esetben a törvény ellentmond a magyar hagyományoknak, mi több, lassítja a pálinka piachódítását is" - mondja Maros Róbert, a fesztivál megálmodója.
Szerinte a mézes párlatok az elmúlt évek piaci tapasztalatai alapján nem rontják a pálinka megítélését, sőt inkább növelik a pálinkafogyasztók táborát. A fesztiválon zajló közönségszavazáson tavaly egy mézes párlat nyert. „A szakma saját magát csapja be azzal, ha ezeket a termékeket nevezi a pálinkák fő versenytársának" - mondja Maros. Szerinte a pálinka márkákra azok a pálinkának látszó, ipari szeszből és aromákból készített szeszesitalok jelentenek veszélyt, melyek gyümölcsábrával a címkéjükön, gyümölcsre utaló névvel még mindig a pálinkák között kapnak helyet a boltok polcain, megtévesztve ezzel a fogyasztókat.
A Budapesti Pálinkafesztiválon azonban a hazai pálinkafőzők színe-java mutatja be legkiválóbb párlatait. Az ismert, nagy pálinkafőzdék mellett helyet kapnak a családi vállalkozások, a díjnyertes párlatok mellett a kis tételszámú különlegességek, a hagyományos ízek mellett a kuriózumok. A szervezők nem korlátozzák a törvény által pálinkának minősülő italokra a kínálatot: lehetőséget biztosítanak minden olyan párlatnak, amelynek alkoholtartalmát kizárólag gyümölcs lepárlásával érik el. Így nem maradnak el a népszerű mézes párlatok, a borpárlatok és a nem hazai gyümölcsből készült párlat-különlegességek sem.
A pálinkák mellett a fesztivál zenei programról is gondoskodik. Néhány név a fellépők közül: Kiscsillag zenekar, Anselmo Crew, Besh o DroM, és sor kerül egy különleges koncerttel egybeszőtt színházi produkcióra is. A pálinkák és a zenei csemegék mellett ínycsiklandó szárazkolbászok, gyümölcslekvárok, sajt- és kávékülönlegességek, valamint helyben sütött grill ételek teszik teljessé a gasztronómiai élvezeteket.
forrásom a http://hetivalasz.hu/cikk/0905/palinka_fesztival