Három élelmiszerrel érdemes kiegészíteniük étrendjüket a rákos pácienseknek: grapefruittal, dióval, borral - állítják amerikai szakemberek. A kutatási eredményeket az Amerikai Rákkutató Társaság (AACR) éves találkozóján ismertették, melyet Denverben rendeztek, idén 100. alkalommal. Egy kisebb klinikai próbában úgy találták a Chicago Egyetem orvosai, hogy azoknak a pácienseknek a vérében nagyobb koncentrációban jelent meg a hatóanyag, akik egy rákellenes gyógyszer mellé 2,3 deciliter grapefruitlét is ittak. A rapamicin nevű rákszer ígéretesnek bizonyult korábbi kísérletekben az új véredények kialakulásának, ezáltal a tumor növekedésének gátlására. Hátránya azonban drágasága, valamint rossz felszívódása. Az orvosok a legtöbb gyógyszer mellett nem ajánlják a grapefruitlé fogyasztását, mert egyes enzimekkel kölcsönhatásba lépve csökkenti a szerek hatékonyságát. A rapamicin esetében azonban úgy tűnik, fordított az összefüggés. Ezra Cohen, a kutatás vezetője szerint háromszorosára-ötszörösére növelte a savanykás gyümölcs leve egyes rákellenes szerek szintjét a vérben. A páciensek több mint felénél azonban mellékhatások jelentkeztek: emelkedett a vércukorszintjük, hasmenésük lett, fáradékonnyá váltak vagy jelentősen csökkent fehérvérsejtjeik száma. A konferencia egy másik előadása a dió jótékony hatásáról számolt be: omega-3 zsírsavval, antioxidánsokkal és fitoszterollal látja el a szervezetet, ezáltal csökkenti a mellrák kockázatát. "A dió jobb, mint a süti, sültkrumpli vagy chips, ha nassolni akar valaki" - véli Elaine Hardman, a Marshall Egyetem munkatársa, aki egereken tanulmányozta a dióban gazdag étrend hatását. A mellrákos egerek túlélése jelentősen javult, ha - emberre átszámolva napi 0,6 deciliter - diót iktattak étrendjükbe. A harmadik ismertetett tanulmányban 546 nőt vizsgáltak, akiknek nyirokcsomóiban jelentkezett a tumor. Xuesong Han, a Yale Egyetem kutatója megállapította, hogy a "borivó" rákos páciensek 5 évnél hosszabb túlélése 76 százalék volt, míg azoké, akik nem fogyasztottak bort, 68 százalék. Han hangsúlyozta, hogy mértékletes borivásról van szó, hiszen a túlzott alkoholfogyasztásnak más káros hatásai vannak a szervezetre. forrásom a http://www.bumm.sk/gastro/10/28702/rak-ellen-is-jo-a-grapefruit-dio-bor.htmlRÁK ELLEN IS JÓ A GRAPEFRUIT, DIÓ, BOR
Az Amerikai Rákkutató Társaság - melyet 1907-ben alapítottak - a világ legrégebbi és legnagyobb rákkutatással foglalkozó szakmai szervezete. Taglétszáma 28 ezer, mintegy 90 országból.
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2009.04.22. 20:57
Rákellenes bor
Címkék: statisztika étel egészség ital
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr611080800
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.