Húsvétkor 2-3 millió palack pezsgőt is megisznak a magyarok A húsvétot megelőző néhány hét az év végi ünnepi időszak után a második legerősebb szezon különösen a pezsgőértékesítésben, de a borértékesítésben is. Varga Péter, az évente több mint 11 millió palack bort és pezsgőt forgalmazó Varga Pincészet tulajdonosának tapasztalatai szerint a teljes pezsgőértékesítés 15 százaléka húsvét előtt megy el, az éves borértékesítésből pedig kb. 10 százalék esik erre az időszakra. A pincészet közleménye szerint: az Euro/Ft árfolyam változása más piaci szegmensekkel ellentétben, jótékonyan hat a borászatokra. Ugyanakkor az is igaz, hogy gasztronómiai borszállítások 20-25 százalékkal csökkentek az év első negyedében. Varga Péter beszámolója 2009 első negyedévéről és a húsvéti szezonról. „Válságos időket élünk, de talán ezért is kisebb-nagyobb nehézségeinkre akkor is válságot mondunk, ha okait tekintve nincs köze a jelenlegi világgazdasági recesszióhoz. A napokban a sajtóban többen is a magyar borászat idei első negyedévi 20-30 %-os értékesítési visszaeséséről írtak, amit szerencsére sem pincészetünk tevékenysége, sem a nagy élelmiszerláncoktól kapott információk nem támasztanak alá. Persze nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, a cikkeknek nyilván van némi valóság tartalma. - nyilatkozta Varga Péter, igazgató. December végén és január hónapban jelentősen visszaestek az élelmiszer-kiskereskedelem bormegrendelései. Ennek oka nem a kereslet visszaesése volt, hanem az, hogy a finanszírozási nehézségek hatására drasztikusan csökkentették a készletszinteket. Magyarul, kevesebb bort tartanak a raktárban, így a boltok a fogyasztókat heteken keresztül úgy tudták kiszolgálni, hogy közben nem rendeltek a termelőktől. Mi termelők ezt persze az értékesítésünk csökkenéseként éltük meg, de fontos a tudat, hogy ez a bevételkiesés egyszeri, meg nem ismételhető, és nem jelenti a borfogyasztás csökkenését. Ennél sajnos súlyosabb gondot jelent a gasztronómiai borszállítások 20-25 százalékos csökkenése. A válság illetve különösen a válság hangulat hatására csökken az éttermek forgalma, hiszen itt az emberek különösebb fájdalom nélkül jelentős összegeket takaríthatnak meg. Az ágazat összteljesítményének azonban a vendéglátóipar csak kis részét, 1-2 százalékát jelenti és az itt kiesett mennyiséget úgy tűnik visszanyerjük az élelmiszer-kiskereskedelemben. A március havi borforgalmunk már meghaladta az előző évit, ami különösen azért nagy eredmény, mert a húsvét idén lényegesen későbbi időpontra esik, ezért a húsvéti szezon nagyobb boreladásainak egy része áttolódott április hónapra. Nagyon örülünk továbbá annak, hogy véget ért a forint árfolyamának a reálgazdasági folyamatokat és értékviszonyokat meghazudtoló irreális alacsony szintje, ami gazdaságtalanná tette a termelést Magyarországon. A jelenlegi árfolyamok mellett több tér nyílik az exportban, persze a spekulációs árfolyam mozgások miatt elveszett piacokat hosszú évek munkájával lehet majd csak visszaszerezni. Különösen fontos azonban, hogy jobban meg tudjuk védeni majd hazai piacainkat. Termékeink nem csak jobb minőségükkel, hanem a korábbinál jobb árarányaikkal is versenyezhetnek a megdrágult, de a hazainál sokkal magasabb támogatottsága miatt még mindig olcsó import borokkal szemben. Azt persze nem lehet mondani, hogy a pincészetek kedvező helyzetben lennének. Az elmúlt két évben az olcsó deviza miatt sok import bor jött be az országba, és ez megemelte a pincei készleteket, nyomás alatt tartja a szőlő iránti keresletet és az árakat. Tovább fokozza a nehézségeket, hogy a szőlőtermelők minden korábbi kedvező információ ellenére továbbra sem kapják meg az uniós termelési támogatásokat. Az ágazat nehézségeit tehát nem a válság, hanem az előző évek gazdaságpolitikai hibái okozzák. Sőt a válság megállította a MNB termelés-ellenes ámokfutását, lehetetlenné tette a forint árfolyamának további elszakítását a reálgazdasági folyamatoktól, helyzetbe hozva ezzel a borászatot a belföldi és az export piacokon. Badacsonyörs, 2009. április 6. Varga Péter” (x)
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2009.04.10. 12:26
Fogy a pezsgő...
Címkék: statisztika húsvét bor pezsgő
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr531057578
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.