Karcsi bácsi odavág a francia borászat büszkeségeinek
Bakonyi Károly szőlőnemesítő, a cserszegi fűszeres "atyja". Idén ő kapta a Balaton-díjat. Mint az InfoRádió kérdésére elmondta, őt az ország minden részén Karcsi bácsinak hívják.
Nos, Karcsi bácsi 88 évesen, jelenleg is egy igen izgalmas nemesítés kontroll-szakaszán dolgozik.
Francia és szlovák - két jóbarát?
Nyolc évvel ezelőtt a francia borászat két ékkövével, a cabernet sauvignon és a merlot fajtákkal kezdett foglalkozni. A munka megkezdésekor többen óvták, nem kéne ehhez a két híres világfajtához hozzányúlnia.
Ám Bakonyi Károly hajthatatlan volt: a franciák két büszkeségét keresztezte egy korai érésű szlovák kékszőlőfajtával. Karcsi bácsi bizonyosan gyakran hallotta panaszkodni a hazai borászokat, akik sokszor elmondják, hogy ez a két kitűnő világfajta számos évjáratban borsot tör az orruk alá, hiszen a megfelelő beérésükhöz általában 10 nap hiányzik Magyarországon.
Még az igen forró években is előfordul, hogy a cabernet sauvignon fajtát október második felében szüretelik. Olyankor azonban már gyakori a tartós őszi eső, amely leronthatja a minőséget.
Nemes célok
Az volt tehát a nemesítő célja, hogy a cabernet sauvignon és a merlot fajta előbb érjen be 7-10 nappal. Jelenleg ugyanis ezek a fajták nem ritkán csak 16-17 mustfokos eredményt érnek el, így igazán jó bor nem készíthető belőlük, még akkor sem, ha a törvényi szabályozás lehetőségével élve egy kis cukorral "feljavítják" a mustot.
Hat-nyolc évvel ezelőtt került sor a keresztezésekre, az eredmény pedig jobb, mint amire Bakonyi Károly számított. A két francia fajta mellett a jellegzetesen közép-európai kékfrankossal is hasonló kísérlet indult, hiszen ennél a fajtánál sem bánnák a borászok, ha biztosabban, és magasabb mustfokokkal érne.
Mint Bakonyi Károly az InfoRádiónak elmondta: a kísérleti termelés már öt éve tart. Öt éven keresztül ezek az új fajták 20 és 24 mustfokra érnek be, már szeptember hónapban - számolt be az ígéretes kezdeti eredményekről Bakonyi. Karcsi bácsi azt ígéri, hogy az új fajták Magyarországon bárhol elérik majd minimum a 20-as cukorfokot.
Hosszú az út a nemesítőtől a pohárig
A termelők már vittek az új fajtákból, ám az így eltelepített tőkék 2-3 év múlva fordulnak termőre, és a termésükből készült borokat is több éven keresztül folyamatosan tesztelni, vizsgálni.
Eközben a fajtaminősítő intézetnek is engedélyeznie kell az újdonságokat, vírustesztekre is szükség van. És az engedélyezés sem minden, hiszen Bakonyi Károly azt is elmondta, ha egy új fajta nem nyeri el a termelők tetszését, és nem áldoznak nagy összegeket az újdonság telepítésére, akkor az évtizedes nemesítői munka hiábavalónak bizonyul.
Sok év eltelik még tehát, mire a borkedvelők rendszeresen kortyolgathatják majd Karcsi bácsi legújabb üdvöskéinek terméseit.
forrásom a http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-268805