A TOKAJI BOR MENNYISÉGI ÉS MINŐSÉGI JELLEMZŐINEK ALAKULÁSA AZ ELMÚLT 100 ÉVBEN, KAPCSOLATUK AZ ÉGHAJLATI VÁLTOZÓKKAL
Vitányi Béla1, Gál András1, Makra László2 1Bocskai István Gimnázium és Szakközépiskola, 3900 Szerencs Ondi út 1. 2Szegedi Tudományegyetem, Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék, 6701 Szeged Pf. 653. E-mail: vitanyib@big.szerencs.hu; gala@big.szerencs.hu; makra@geo.u-szeged.hu
Tanulmányunkban elsőként áttekintjük a bor mennyiségének és minőségének az éghajlati jellemzőkkel fennálló kapcsolatának szakirodalmát. Ezt követően, a Makra-teszt segítségével megvizsgáljuk a tokaji bor e két mutatójának hosszú idejű anomáliáit 1901 és 2004 között. Szakaszonkénti lineáris trendvizsgálattal megállapítottuk, hogy hosszú egyirányú trend csupán a bormennyiség idősorában mutatható ki. A hőmérséklet, a csapadék és a napfénytartam havi értékei és a bor mennyisége és minősége között gyakorisági eloszlás vizsgálatra vonatkozó c2-próbával kimutattuk, hogy az április-szeptemberi időszak egyes hónapjainak éghajlati anomáliái önmagukban csak kevéssé határolják be a teljes év bortermésének mennyiségi, illetve minőségi jellemzőit. Ugyanennek a hat hónapnak és 3 éghajlati elemnek a havi értékeiből cluster-analízissel képzett, objektív évjárat-típusai már jobban elkülönítik a tokaji bor jellemezőit. Az évtípusok számát az eljárás hétben határozta meg. Közreadjuk az évtípusok átlagos éghajlati jellemzőit és megmutatjuk a legjobb és a legrosszabb mennyiségi és minőségi jellemzőkhöz tartozó éveket melyek e két mutató tekintetében nem esnek egybe. Végül, a megvitatásban áttekintjük mindazokat a természeti és társadalmi feltételeket, amelyek az éghajlaton túlmenően befolyásolják a tokaji bor mennyiségét és minőségét. Az éghajlat mellett e tényezők miatt igaz tanulmányunk mottója, Hamvas Béla megállapítása, mely szerint: „A tokaji nem csupán termék, hanem alkotás, mű, melyben az emberi tehetség sokszínűen, összetett módon összegződik.”
(x)