Ezzel azonban magyar vélemények szerint fantáziátlan tömegtermékké silányíthatják a rozét, és ez a hazai borászok számára piaci szempontból is hátrányos lehet. Szakembereink szerint a keveréssel kapott rozék ízvilága eltér a tradicionálistól, a rozék sajátos karakterét a vörösborokban található tanninok adják meg. A piacon nagy zavart okozhat, ha forgalomba hozzák a vörös- és fehérbor keverésével készült rozét. A rozébor kék szőlőből fehérbor-technológiával készített bor, vagyis a házasított világos vörösbor nem tekinthető rozénak – emelik ki a magyar borászok. A soproni borvidék borászai úgy látják, az Európai Bizottság javaslatával legalizálni akarja a kevert rozébort, és ez sérti Magyarország érdekeit. Dr. Csávossy György nagyenyedi borász a Krónika megkeresésére elmondta: véleménye szerint az Európai Bizottság javaslata minden bizonnyal kereskedelmi érdekek mentén született. Úgy véli azonban, hogy a fehér- és vörösborok egyszerű keverésével előállított pancsolt italokat a borismerő vásárlók sosem fogják megvásárolni. „Nem titok már, hogy egyre inkább nő a kereslet a rozéborok iránt – ugyanez tapasztalható Romániában is –, a rozék ízviláguk miatt ugyanis változatos felhasználásra alkalmasak a gasztronómiában. A bársonyos vörös- és selymes fehérbor összekeverésével azonban olyan hibridet kapunk, ami teljesen jellegtelen lesz” – magyarázta a szakértő. A soproni Taschner Kurt (Taschner-Vin Kft.) szerint a kevert rozék minősége kedvét szegheti a fogyasztóknak, az viszont egyáltalán nem biztos, hogy a címkén feltüntetett megkülönböztetésre a vásárlók odafigyelnek majd. Ugyancsak értetlenül állnak a brüsszeli irányelv előtt a provance-i borászok. Szerintük, ha bárki is keveréssel próbálkozna, nem egy kellemes rózsaszín nedűt kapna, hanem egy narancssárga, rossz ízű italt, aminek semmi köze sincs a rozéhoz. Mint mondták, attól, hogy a fehér- vagy vörösbor-előállítóknak manapság rosszabbul megy az üzlet, még nem ok arra, hogy a rozétermelők piacát is tönkretegye az Unió. A végső döntés az irányelvről április 27-én születhet meg. forrásom a http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=27343A szőlőtermelők elutasítják az EB újabb javaslatát
Franciaországgal és Görögországgal együtt Magyarország is elutasítja az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint a jövőben rozé elnevezéssel lehetne értékesíteni a fehér- és vörösborok egyszerű keverésével előállított italokat is. A javaslat szerint a palackokon fel kellene tüntetni, hogy hagyományos vagy keveréses eljárással készült. Brüsszel a tengerentúli nedűk versenyével indokolja a rozéborok jelenlegi szabályozásának lazítását.
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2009.04.03. 19:33
Kitekintő: A szőlőtermelők Romániában is háborognak
Címkék: rozé bor bortörvény
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr141044568
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.