A Tokaji nem egyenlő az aszúval, sokkal több annál! Tokaj: változatossága gyönyörködtet! A tokaji csak a világ legjobbjaihoz mérhető, önálló stílus, legyen száraz, késői szüretelésű, szamorodni vagy aszú. Éppen ezért bátran társítható a világ konyháinak legjobb ízeivel. Nem érdemes leragadni a tokaji aszú – desszert összeállításnál! A borvidék dűlőről-dűlőre, más és más ízeket adó vulkáni talajának, a Zemplén, a Bodrog és a Tisza biztosította mikroklímának és az egyedülálló fajtaösszetételnek köszönhetően, igazán egyedi és változatos borokkal büszkélkedhet. A zempléni táj szépsége, a hegyaljai borok egyedisége ragadott meg minket, amikor 1999-ben elkezdtük a birtok kialakítását. Ma két dűlőben: a Palandoron és a Narancsiban, összesen négy hektáron gazdálkodunk és elkezdtük egy szép régi vincellérház felújítását Erdőbényén. Hiszünk abban, hogy a szőlőterület jó fekvéséből adódó előnyök csak akkor tudnak érvényesülni, ha lehetővé tesszük, hogy a növény a nap energiáját és a talaj ásványi anyagait néhány fürtben tudja koncentrálni, ezért egy tőkén kevesebb, mint 1 kilogramm gyümölcsöt hagyunk. Ültetvényeink régi telepítésűek, az öreg tőkék több méter mélyről gyűjtik össze a talaj ásványi anyagait, így sokkal zamatosabb gyümölcsöt teremnek. Minden bortípushoz válogatva szüretelünk, a száraz borokba csak a legszebb sárga fürtök kerülnek, az édes borokhoz az aszús fürtöket válogatjuk és természetesen szemenként szedünk aszúszemeket is. Borainkat kézműves módszerekkel, minimális technológiával készítjük és a Tokaj-hegyaljai hagyományokat követve hordóban erjesztjük és érleljük, amihez zempléni tölgyfából, újonnan készített szerednyei és gönci hordókat használunk. Karádi Szilvia és Berger Zsolt bővebben: http://www.karadiesberger.hu/bemutatkozoBemutatkozó
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2009.04.02. 18:36
Pinceajánló: Karádi és Berger Pince, Erdőbénye
Címkék: erdőbénye pinceajánlo karádi és berger pince
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr791042332
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.