A TAVASSZAL EGYÜTT ÉRKEZNEK A VYLYAN DŰLŐSZELEKTÁLT BORAI
Végre beköszöntött a várva várt tavasz, a dél-dunántúli mandulafák már virágba borultak; lassan vége a böjtnek is, jönnek az ünnepek. Kiböjtölve a megfelelő érlelési időt, a mandulavirágzással együtt a MANDOLÁS és a PILLANGÓ, a Vylyan dűlőszelektált válogatásai is megérkeztek!
A Vylyan birtokon a kezdetektől fogva a villányi termőhely jegyeit hordozó, lehető legszebb borok készítését tűzték ki célul. A dűlők között megmutatkozó sok-sok apró különbség (kitettség, dőlésszög, talaj- és mikroklimatikus adottságok) összeadódik, s ez a borok karakterében is érzékelhető. A dűlők arcát a borokban megjeleníteni, ez az igazi kihívás a borásznak, Ipacs Szabó Istvánnak.
Minden évjáratban nagy várakozással követik dűlőik termését. Már évek óta elkülönítve dolgozzák fel az egyes dűlők különböző fajtáit, hogy lássák, hogyan viselkedik a szőlőfajta a számára választott termőhelyen, az alaposan átgondolt telepítés beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, visszaigazolja-e a termőhelybe és a fajtába vetett hitüket.
Munkájuk eredménye beért, a legjobb dűlőik termését, s azoknak is legszebb hordós tételeit 2006-ban önállóan palackozták le. A tavasszal együtt debütáló dűlőszelektált boraik markáns egyéniségek, a dűlő nevét viselik.
A PILLANGÓ válogatás a Pillangó dűlő legidősebb merlot ültetvényéről, a MANDOLÁS pedig Mandolás dűlőjük legszebb cabernet franc ültetvényéről származik. A címkék is a letisztultságot és az egyediséget tükrözik, mint a borok maguk.
PILLANGÓ 2006
A 1995-ben telepített Pillangó-dűlő nagy része fennsík, mely nyugati fekvésű lankába fut le. Nevét a szárnyait kiterjesztő pillangó- formájáról kapta. Itt található a Vylyan Pincészet legidősebb merlot ültetvénye, ahonnan már régóta szép termést szüretelnek. 2006-ban döntöttek úgy, hogy a tökéletesen érett, ízgazdag, karakteres termést önállóan palackozzák.
A pillangó a természet csodája: a szépség, az átváltozás, a lélek szimbóluma.
A pillangó a metamorfózis jelképe: úgy képes megújulni, hogy minden alkalommal egyedi születik. Ahogy a szőlő is átalakul, és borrá lesz.
Az erjesztést a gyümölcsösség kiemelése érdekében alacsony hőmérsékleten kezdték. A lassú, egyenletes erjedés 30 napig tartott. Almasav bontása és az érlelés barrique hordókban történt. A hordók: 225 l; zempléni és mecseki tölgyből; koruk: 80 % új, 20% másodéves.
A 18 hónapos érlelés során válogatták ki a legszebb hordókat, s e tételeket palackozták önállóan PILLANGÓ néven.
A dűlő felülírja a fajtát, a PILLANGÓ itt határozott, markáns arcát mutatja a Vylyan Merlot boroknál eddig megismert buja, nőnemű jelleggel szemben. Nagytestű, mégis intenzív és eleven. Sokrétegű illat- és ízvilágát az aszalt meggy, a vörösáfonya,a szilva és a szeder jegyei adják, a gyümölcsösségét a kakaóbab, a menta és a grillázs jegyei teszik teljessé. Szép lecsengése a hordós érlelés fűszereivel búcsúzik. Borgyűjteményben a helye!
MANDOLÁS 2006
A Villányi borvidéki Mandolás dűlő déli kitettsége, s katlan-szerű formája miatt kiválóan tartja a meleget. A Vylyan cabernet franc szőlője nagyon jól érzi itt magát.
A dűlő neve a régi időkben itt termő mandulafák emlékét őrzi. Mandulafa ott terem, ahol a legnemesebb szőlőfajták is. Virága a tavasz, a fény, az új élet szimbóluma.
A Mandolás dűlő legszebb cabernet franc ültetvényéről szüretelt szőlőn már a kezdetektől fogva érződött az évjárat és a hely kivételessége. A sűrű, koncentrált mustot hosszú ideig tartottuk héjon. A lassú, egyenletes erjedés 45 napig tartott. Az almasav bontása és az érlelés barrique hordókban történt. Hordók: 225 l; zempléni és mecseki tölgyből; koruk: 70% új, 30% egy éves. A 19 hónapos érlelés során válogattuk ki a legszebb hordókat, s e tételeket palackoztuk le önállóan Mandolás néven.
A kivételes évjárat és a kivételes termőhely találkozásából egyedi és megismételhetetlen bor született, amely bizonyítja, hogy a cabernet francnak Villányban küldetése van.
A bor maga az egyensúly és a harmónia: jó tartású, megfontolt, méltóságteljes. Már fiatalon a teljesség élményét nyújtja, szerkezetében minden a helyén van. Érett, összeforrott ízvilágában felbukkannak a fekete bogyós gyümölcsök és a hordós érlelés kávés, étcsokoládés, vaníliás jegyei. Telt, hosszú utóízével vési be magát végleg az emlékezetünkbe. Hosszú palackérlelésre ajánljuk, de nehéz lesz kibírni!
A Vylyan Pincészet eddig betelepített dűlői
(Városhegy, Pillangó, Mandolás, Gombás, Dobogó)
További információ a borokról:
PILLANGÓ 2006
TERMŐHELY
Villányi borvidék, Pillangó-dűlő
TALAJ
Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj
SZŐLŐÜLTETVÉNY
1995-ben telepített.
Ültetési sűrűség: 3 m x 1 m
MŰVELÉSI FORMA: alacsony kordon
ÉVJÁRAT- 2006
Megkésett tavasz, változékony nyár után gyönyörű ősz következett kiegyenlített időjárással. Ilyen egységesen szép, koncentrált, hosszú életet jósló, elegáns és egyensúlyos évjárat még nem került ki a kezeink alól.
SZÜRET
Október 12-én. 15 kilogrammos ládákba. Kézzel szedve.
TERHELÉS: 27 hl/Ha
PALACKOZVA 2008. júniusában
ANALITIKA
Alkohol: 15,0 %
Titrálhatósav-tartalom: 5,9 g/l
Invertcukor-tartalom: 2,8 g/l
AJÁNLOTT FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET
17-18 °C
ÉTELPÁROSÍTÁS
Ajánljuk markánsabb húsokhoz, vadakhoz, pikáns - például - erdei gyümölcsös körettel, de kiváló keserű csokoládés édességgel is.
TÁROLÁS
Hosszú palackérlelésre alkalmas, bor-gyűjteményekben a helye! Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13-15°C-on) tároljuk.
MANDOLÁS 2006
TERMŐHELY
Villányi borvidék, Mandolás dűlő
TALAJ
Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj
SZŐLŐÜLTETVÉNY
2001-ben telepített.
Ültetési sűrűség: 1,8 m x 0,8 m
MŰVELÉSI FORMA: Guyot
ÉVJÁRAT – 2006
A megkésett tavasz, változékony nyár után gyönyörű ősz következett kiegyenlített időjárással. Ilyen egységesen szép, koncentrált, hosszú életet jósló, elegáns és egyensúlyos évjárat még nem került ki a kezeink alól.
SZÜRET
Október 20-án. 15 kilogrammos ládákba. Kézzel szedve.
TERHELÉS: 26 hl/Ha
PALACKOZVA 2008. júliusában
ANALITIKA
Alkohol: 15,5 %
Titrálhatósav-tartalom: 5,9 g/l
Invertcukor-tartalom: 2,9 g/l
AJÁNLOTT FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET
16-17 °C
ÉTELPÁROSÍTÁS
Nagyvad ételekhez, rafináltabb sültekhez, érett zsíros sajtokhoz és keserűcsokoládés desszertekhez. Szivarokhoz is érdemes kipróbálni!
TÁROLÁS
Hosszú palackérlelésre alkalmas, bor-gyűjteményekben a helye! Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13-15°C-on) tároljuk.
(x)