Felháborodással fogadták a neves magyar borászok is azt az uniós tervet, hogy vörös és fehérbor összeöntésével is készülhessen rozé az Európai Unióban
Nagy zavart okozhat a piacon, ha forgalomba lehet hozni vörös és fehér bor keverésével készült rozét, nyilatkozta a Tolna megyei internetes portálnak Dúzsi Tamás szekszárdi borász, aki rozé borainak sikereivel hívta fel magára a hazai borkedvelők figyelmét. Arra utalt a borász, hogy az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy a rozé borok címkéin tüntessék fel, hagyományos vagy pedig keveréses eljárással készült italról van-e szó. Dúzsi Tamás – aki a cannes-i rozé világbajnokságon évek óta arany- és ezüstérmeket nyer a boraival – szerint nem tisztességes, ha a fölösleges, gyengén sikerült fehér bort házasítják vörössel és ráírják, hogy rozé. Szerinte ez a magyar bortörvény házasítási szabályaival nem egyeztethető össze, jelenleg ugyanis a minőségi bornak 85 százalékban kell a megjelölt fajtákból készülnie.
Vesztergombi Ferenc szekszárdi borász – aki 1994-ben az Év borásza címet elnyerte – véleménye: hibás úton jár az, aki szerint a házasított világosvörös bor lehet rozé. Ha ezt el lehet a piaccal fogadtatni, akkor nincs erkölcsi határ ezen a területen sem, mondta a borász, aki hozzátette, sajnos nem hazánk fogja megszabni az uniónak a szabályokat. Arra viszont kíváncsi, hogy a tradicionális borkészítő országok, mint Franciaország, Olaszország, vagy Spanyolország, vajon mit szólnak a tervezethez.
Thummerer Vilmos egri borász sem ért egyet az Európai Bizottság terveivel és szavai szerint megdöbbentő, hogy egyáltalán megengedik, hogy a vörös és fehér borokból összeöntött bort rozénak nevezzék. A Bács-Kiskun megyei borászok is felháborodásuknak adtak hangot a tervezettel kapcsolatban. Frittmann János, a 2007-ben az Év borásza címmel elismert termelő egyenesen botrányosnak tartja, hogy a bizottság ezzel az intézkedéssel legalizálni akarja a borpancsolást.
forrásom a http://www.mno.hu/portal/626526