A Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság kezdeményezésére 2003 óta évente megtartásra kerülő találkozón a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke bemutatkozik a legnevesebb termelők italaival. A szervezők egyes években valamilyen fajta vagy más jellegzetesség alapján állítják össze a közös minősítésre a kollekciót. Így volt már bemutatója az Olaszrizling fajtának, a "vörösöknek", a Hungaricum szőlőfajtáknak, vagy épp tavaly a Pinot fajtacsalád régióban termő szőlőinek. 2009-ben a rendezési elv egyedül az évjárat. A 38 bor mindegyike a régió tavalyi szüretéből kerül ki.
A fajták illeszkednek a régió hagyományaihoz. A 24 fehérbor között legnagyobb számban az Olaszrizlin fajta szerepel, az öt száraz mellett lesz egy késői szüretelésű édes is. A térségre szintén jellemző Szürkebarát három mintával kapott helyet, de nem maradnak ki az olyan, elsősorban ebben a régióban termelt fajták sem, mint a Csáfordi pintes, a Budai zöld vagy a Kéknyelű. Több mintával szerepelnek a kollekcióban olyan, ma már közismert, a térségben nemesített, illetve létrehozott fajták, mint a Rózsakő, a Vulcanus, a Zenit, a Cserszegi fűszeres és a Pátria. Jelentős arányban, nyolc mintával részesednek a rozé borok is. A Cabernet sauvignon, a Kékfrankos, a Cabernet franc és a Merlot mellett az alapanyagok között szerepel a térség újra felfedezett fajtája, a Bakator és az utóbbi időben népszerűvé vált Syrah is.
A vörösöket hat bor képviseli. A rozéknál már felsorolt kékszőlő fajták mellett az olasz mediterrán vidékekről ideszármazott Barbera szőlőből készült italt is megkóstolhatják a résztvevők.
A borokat készítő termelők között egyaránt megtalálhatók a térség régóta elismert és az utóbbi években nevet szerző szereplői, ott lesz például a régióból év borásza díjat nyert Konyári János és Garamvári Vencel is.
Az évjárat legfontosabb jellemzőit a bormustra egyik rendezője, dr. Májer János, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója foglalja össze az idén is, majd dr. Csizmadia András gasztrofilozófus, főiskolai tanár vezetésével, a termelők és más szakértők közreműködésével sorra végigkóstolják az összes bort.
A Tamási Áron Művelődési Központban 17.30 órakor kezdődő szakmai fórum most is a régióhoz és borokhoz illő vacsorával, szürkemarhapörkölttel zárul.
(x)