Csak keverjék össze a fehér- és a vörösbort - mondja az EU
Hallotta, hogy a rozé előállítható a fehérbor és a vörös összekeverésével? Nem csoda, ha nem, hiszen az így kapott nedű nem rozé lesz, hanem valami más. Az Európai Unió mégis azt tervezi, hogy egy irányelvében lehetővé teszi az ilyen gyártást. A provance-i borászok azonban már most gutaütést kapnak.
Arovance évszázadok óta a bor hazája. Most azonban egy új harcot kell indítaniuk, hogy rozéjukat elismerjék olyan értékes bornak, mint a többi fajtát.
Brüsszel szerint ugyanis a rozébor könnyűszerrel előállítható, csak össze kell keverni a fehérbort egy kis vörössel.
A borászok azonban értetlenül állnak ez előtt, szerintük, ha bárki is ezzel próbálkozna, nem egy kellemes rózsaszín nedűt kapna, hanem egy narancssárga, rossz ízű italt, aminek semmi köze sincs a rozéhoz.
Mint mondták, attól, hogy a fehér- vagy vörösbor előállítóknak manapság rosszabbul megy az üzlet, még nem ok arra, hogy a rozétermelők piacát is tönkretegye az unió.
A végső döntés az irányelvről április 27-én születhet meg, amitől a provance-iak már most majdnem gutaütést kapnak. A színében piros árnyalatú, ízében inkább fehérboros jellegű italt kékszőlőből készítik, csak éppen az italt nem érlelik olyan sokáig a gyümölccsel együtt, mint a vörösbort, így nem kap olyan erőteljes színt.
A magyar bortörvényt értelmében egyébként rozébort kizárólag kékszőlőből lehet előállítani.
forrásom a http://inforadio.hu/hirek/eletmod/hir-262852