Csallóközi jó borok
Az akciót egy több mint 200 éves pincében bonyolította le Bartal László, a Sambaza Kft. tulajdonosa, aki néhány éve felújította a somorjai kiskertészek által meghonosított szokást. Mégpedig abból a célból, hogy a helyi borászok szakértőktől kapjanak visszajelzéseket, és azok alapján tökéletesítsék boraikat.
A tejfalui borház alapjául szolgáló, 1746-ban épült pince és a hozzá tartozó földszinti terem volt a hangulatos helyszíne a 34 bort felvonultató kóstolónak. A fődegusztátor, Bartalos Gyula borlovag volt, aki teljes mellszélességgel kiállt a síkvidéki borok mellett. Még a kóstoló előtt megtudtuk tőle, hogy Csallóközt, főként Somorja környékét 30-40 éve telepítették be szőlővel, és bár az időjárási viszonyok és a lankák hiánya védtelenebbé teszi itt a szőlőt, azért nemzetközi versenyeken is elismert nedűk születnek errefelé.
A gasztronómia és a bor tájainkon gyakran elhanyagolt kapcsolatáról beszélt lapunknak Horváth Pál, az egyik borkedvelő zsűritag. A nagyszarvai szakember szerint a bor művészet és a borkóstolásban egyre csak javulni lehet. Őt Villányban fertőzte meg a borszeretettel a szakma nagyágyúja, Nagy Attila, azóta kb. 400 féle borból álló gyűjteménnyel büszkélkedik Nagyszarván, és Budapesten tanulja a szomelierség fortélyait a Magyar Szomelier Szövetség tanfolyamán. Álma, hogy saját éttermében borajánlóként léphessen fel, kihívásnak pedig borsorok és hozzá illő ételsorok kialakítását tartja, amelyre szerinte minden étteremnek nagy hangsúlyt kellene fektetnie.
forrásom a http://www.parameter.sk/rovat/regio/2009/03/06/csallokozi-jo-borok