Louis François, a franciaországi Reimsből Törley József pezsgőgyáros által Magyarországra csábított pezsgőmester négyévi gyümölcsöző együttműködés után, 1886-ban önállósította magát, és az időközben szintén Budafokra települt öccsével Césarral megalapította saját pezsgőgyárát Louis François et Co. Budafok néven. forrásom a http://www.playboy.hu/ferfias_reszletes.php?id=780⊂=16François
A François pezsgők elérték a legjobb francia pezsgők minőségét.
A minőségre mindig kényesen ügyelő François pezsgőgyárban, a tradícióknak megfelelően, ma is hagyományos champagne-i eljárással készül a pezsgő, gondosan válogatott alapborokból, palackban történő erjesztéssel és többéves érleléssel. Az érlelést követően a palackban lévő, már szükségtelen üledéket a pezsgőmesterek rázóállványon, szakavatott mozdulatokkal a dugóra rázzák, majd a palack nyakrészét -25°C-os sóoldatba merítik. Az ekkor keletkező jégdugót a belefagyott seprővel együtt kilövetik. Így a palackban csak a kristálytiszta, csillogó pezsgő marad.
François President Rosé Brut 2004:
Elegáns élénk lazacszín. Közepesen intenzív illata gazdagon gyümölcsös, benne málna és szeder, melyet elegánssá varázsol a finom élesztősség. Szájban igazi kulináris élményt nyújt az érett gyümölcsök intenzív zamata, a lendületesség, a friss savtartalom és az ízek harmóniája.
François Brut Nature 2005:
Színe világos zöldes-ezüstös árnyalatú. Közepesen intenzív illata delikátos, visszafogottan élesztős, gazdag. Szájban vibráló, melynek textúráját krémessé varázsolják az olvadékony buborékok. Érlelt zamatok, komplexitás és fineszes lecsengés teszik elegánssá e nemes pezsgőt.
François President Brut 2005:
Világos sárga elegáns pezsgőszín, mely intenzív gyöngyözéssel párosul. Illata sokrétű, benne a nagy minőségű pezsgőkre jellemző kekszességgel. Ízben gazdagon texturált, finom szénsavtartalommal bíró pezsgő, üde savtartalommal és hosszú fineszes utóízzel.
Versenyeredmények
Francois Brut Nature 2005 – Decanter World Wine Awards 2008 – oklevél
Francois President Brut 2005 – Mundus Vini Internationale Weinakademie 2008 – ezüstérem
Francois President Brut 2005 – VinAgora 2008 – ezüstérem
Francois President Rosé Brut 2004 – Effervescentes du Monde 2008 – ezüstérem
FRANÇOIS
Törleytől való szétválásuk után, már 1886-ban elkezdődött a François pezsgőgyár látványos fejlődése. François Lajos ugyanis birtokában volt a már analitikai alapokon nyugvó champagne-i pezsgőgyártás ismereteinek, és magával hozta a családi tradícióból eredő tudást is, melyet csak öccsével Cesarral osztott meg, s akivel egymást kiegészítve, teljes egyetértésben dolgoztak. Az új módszer nem maradt sokáig titok, és sorra alakultak a kis üzemek, de igazi konkurencia csak a Törley és François üzemek között jött létre. Tisztelték, becsülték egymást, de ez nem zárta ki, hogy versengjenek egymással. A gyár éves forgalma 1914-ben már 800 000 palack volt. Az I. világháború kitörésekor óriási készleteik voltak, de a forgalom jelentősen visszaesett.
A gazdasági válság további terheket jelentett az üzemnek, 1928-ig csak évi 30-40 ezer palackot töltöttek. Luis 1921-ben meghalt, ezt követően Cesar vezette a céget. 1928-tól újabb fellendülés következett, majd a 40-es évek elején az éves forgalom 200 000 palack volt. 1944 augusztusában hat bombatalálat érte az üzemet, minden romba dőlt, a készletek megsemmisültek. A családnak nem sikerült talpra állítani a céget, végül 1949-ben a Pénzintézeti Központ felszámolta, az ingatlanokat az állam tulajdonába vette.