Biodinamikus borok Burgenlandból
|BANNER468|Aki Bécs felől közelít délkeleti irányba, jól megfigyelheti a táj átváltozását. A vidék síksággá lapul, és az Alföldre emlékezteti az embert. Neusiedl-től kezdve a Fertő-tó keleti partja szinte teljes egészében szőlővel van beültetve. |BANNER468|Gernot Heinrich a "feljavított" borokkal szemben a tisztaságot és a természetességet hirdeti, és persze gyakorolja. Már akkoriban is tisztában volt a Gols környéki területekben rejlő lehetőségekkel, és kezdettől fogva arra törekedett, hogy kizárólag nagyon jó minőségű helyekre telepítsen szőlőt. Ha növekszik a harmónia a szőlőben, az kihat a borok minőségére is, vallja Gernot Heinrich biodinamikus borász Burgenlandban. Borai már idehaza is elérhetők, a szortimentből megkóstoltunk néhány palackot. Annyit máris leszögezhetünk, az ízek tiszták, a struktúrák elegánsak.
Csaknem 9000 hektár löszös, kavicsos és homokos talajon osztoznak a fő fajták, a Welschriesling (olaszrizling) és a Weißburgunder (pinot blanc), valamint a "spécibb" fehérszőlők: bouvier, muskat ottonel, tramini és chardonnay, illetve a kékszőlők: zweigelt, blaufränkisch, St.Laurent, cabernet sauvignon és pinot noir. Ezek az össztermés 45 százalékát teszik ki, igaz, ez a szám napról napra növekszik.
A szőlőt kézzel szüretelik
Fiatal borászok sora vált az utóbbi időben egyre sikeresebbé ezen a vidéken. Ők már nem csak édes boraikkal hallatnak magukról, hanem száraz, gyümölcsös fehér- és testes vörösboraikkal is bizonyítják, mit tud errefelé a terroir.
Egyre többen folytatnak "zöld" borászkodást, kemikáliáktól és vegyszerektől mentes ültetvényeiken igyekeznek visszaállítani az ökológiai egyensúlyt, amelyben a katicabogaraknak, a méheknek vagy történetesen a csalánfőzetnek nagyobb szerep jut, mint a permetező gépeknek. Ehhez a fiatal generációhoz tartozik a Heinrich házaspár.
A Heinrich házaspár Burgenland legjobb fekvésű dűlőiben (Gabarinza, Salzberg, Altenberg, Goldberg) neveli szőlőit. Legfőbb célkitűzésük: természetes, kifinomult, harmonikus és összetett borok készítése. Azt vallják, hogy a bor sorsa a talajban dől el. Ezért nagyon fontosnak tartják a talaj táplálását komposztálással, növények betelepítésével, revitalizálással. Ha növekszik a harmónia a szőlőben, az kihat a borok, sőt az emberi élet minőségére is.A cseresznyepiros Pinot noir
Gernot Heinrich borászkarrierje 1989-ben kezdődött, bár már jóval korábban eldőlt, hogy életét a borkészítésnek fogja szentelni. Borászcsaládban nőtt fel, a szőlő és a bor meghatározta az egész gyerekkorát. Furcsa módon azonban a szülei nem a családi hagyomány továbbvitelére ösztönözték, hanem éppen ellenkezőleg: arra biztatták, válasszon magának valami komolyabb, nagyobb megbecsülésnek örvendő foglalkozást. A szülői ráhatás, mint oly gyakran, Heinrichéknél is a visszájára fordult. Csak azért is borásznak készült Gernot, és még motiválta is a szülői tiltakozás.
A helyzet persze nem volt annyira drámai, a Heinrich-szülők nem álltak fiuk útjába, sőt egy pici, de nagyon jó fekvésű szőlőterülettel is megajándékozták indulásképpen. Az időzítés egyébként kedvező volt, az osztrák borászat éppen akkoriban, a kilencvenes évek elején kezdett kilábalni a válságból, amelynek mélypontja az úgynevezett glikol-botrány volt.
1985-ben derült fény arra, hogy néhány osztrák borász dietilén-glikollal (az egészségre igencsak káros és veszélyes anyaggal) javította fel borainak extrakt tartalmát.
|BANNER|Az osztrák állam a botrány után felocsúdva igyekezett olyan törvényeket alkotni és olyan lehetőségeket teremteni, amelyek elősegíthetik az ágazat fellendülését.
Gernot Heinrich tehát éppen akkor kezdte meg borászpályafutását a szüleitől kapott aprócska birtokkal, amikor a szakmában valami jófajta pezsgés kezdődött. Az ambiciózus fiatalembernek határozott elképzelései voltak, és hamarosan kitűnt önálló stílusával és egyedi ízvilágú boraival.
Ma már, feleségével, Heike Heinrichhel közösen, 31 hektár saját területtel büszkélkedhetnek, amelyeknek talaj- és klímaadottságai annyi gyümölcsösséget, sűrűséget és karaktert kölcsönöznek a szőlőnek, hogy nekik nincs más dolguk, minthogy mindebből a lehető legtöbbet őrizzék meg a palackban.
A szőlő karakterét őrzik meg a palackok
Hogy mit tesznek ennek érdekében? A szőlőt természetesen kézzel szüretelik, és alaposan átválogatják a szemeket először szüret közben, majd a pincészetben is. A vörösborokat hosszan áztatják cefrén, majd szinte valamennyit új fahordókban érlelik.
A természetességre törekvés persze intenzívebb jelenlétet, több tudatosságot követel a borásztól. Gernot és Heike Heinrich azonban tisztában van azzal, hogy a borok minősége alapvetően a talaj és a növény minőségén múlik. A szőlő gyökerei a talaj mélyéből szívják magukba azokat az ásványi anyagokat, amelyek majd a borban is megjelennek.
Gernot az osztrák borászat jövőjét abban látja, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a helyi sajátosságok. Az osztrák bornak nem kell franciásnak, olaszosnak vagy éppen újvilágiasnak hatnia, hanem valami olyasmit kell nyújtania, amire csak osztrák talajon lehet képes. Ezért aztán különös figyelmet fordítanak az autochton fajtákra, a zweigeltre, a blaufränkischre és a St. Laurent-re, ugyanakkor persze nem hanyagolják el a chardonnay-t vagy a pinot noirt sem.A palack felbontása után
A családi együttműködés alapja az egyenrangú kapcsolat. A munkamegosztás úgy alakul, hogy Gernot készíti a borokat, Heike pedig a szervezéssel és eladással kapcsolatos feladatokat végzi, úgy is mondhatnánk, hogy ő a Heinrich Pince menedzsere. De minden fontos döntést közösen hoznak meg.
És persze ott sorakoznak a gyerekek, akik éppúgy belenőttek a borászkodásba, mint annak idején az édesapjuk, aki szenvedélyesen szereti a szakmáját, majd minden idejét a borral való foglalatosság tölti ki. Ha nem a szőlőben vagy a pincében munkálkodik, akkor a szakirodalmat bújja vagy tanulmányutakon vesz részt. "De azért nem vagyok megszállott" - mondja a borász. "Szeretek csak úgy együtt lenni, utazni, játszani a családommal. Hiszen a harmónia nemcsak a borban fontos, hanem az élet minden területén."
Teszteredmények:
Heinrich St. Laurent 2006
Régi, helyi fajta, jól tükrözi Heinrichék filozófiáját. Makulátlanul tiszta, természetes, eredeti ízek. Piros bogyós gyümölcsösségét a hordóból származó újfás jegyek leheletfinoman rajzolják körül: vanília, toast aromák, pipadohány. Teste nem túl vastag, struktúrája nem áthatolhatatlan szövet. Jól iható, nemességet sugárzó anyag. Utóízében finom savak és "édeskés" lecsengés.
Heinrich Pannobile 2005
Ez a bor sem a testre, hanem az eleganciára és az ízek finomságára, árnyaltságára fókuszál. Mívesre faragott savak, kultúrált hordókezelés, egyensúly. 70 százalék zweigeltet, 20 százalék kékfrankost tartalmaz, a maradék 10 százalékon a St. Laurent és a merlot osztozik. Mindkét nagy kaliberű dűlő (Salzberg, Gabarinza) benne van a borban. Ha jól tudjuk, ez a pincészet zászlósbora.
|BANNER|Heinrich Pinot noir 2005 Burgenland
A Gols melletti löszös, köves talajú Goldberg-dűlő 5-15 éves ültetvényéről származik az alapanyag. Szeptember végén, október elején szüretelték, majd gondosan válogatták a fürtöket. Az erjesztés után 15 hónapig érlelődött 60 százalékban új tölgyfahordóban. Színe cseresznyepiros, illata klasszikus pinot noir: lila virág, piros gyümölcs, fűszerek, erdei kipárolgás.
Deluxe Magazin
A cikket a következő címen érheti el a deluxe.hu-n:
http://deluxe.hu/cikk/20090210/gernot_heinrich_burgenland_borasza_aki_a_biodinamikus_bor_kesziteset_tuzte_ki_celul