A pálinka helyes fogyasztása
Alul öblös, felül szűkülő, tulipán formájú az ideális
Étkezés közben vagy után érdemes fogyasztani, mert így kedvezően befolyásolja az emésztést. Vidéken szokás volt meginni egy pohár pálinkát kora reggel, elvégezni a ház körüli munkákat és csak azután reggelizni. Étvágygerjesztő hatásán kívül fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatása miatt is fogyasztották.
Ma a pálinka a második legnépszerűbb szeszes ital a magyar fogyasztók körében, a GfK Piackutató cég egyik kutatásában megkérdezettek szerint viszont a pálinka kezd elöregedni. A válaszadók túl erős, olcsó, férfias és mindenhol kapható italnak tartják. Ezt a hozzáállást ma már több magyar szervezet is próbálja megváltoztatni, a pálinkát a kifinomultabb életvitel tartozékaként próbálják népszerűsíteni.
A pálinka több fajtáját is megkülönböztetjük. Ezek a kisüsti, az érlelt, az ágyas és az ópálinka. Ezek a készítés módjában térnek el egymástól. Mindegyiket hónapokig érlelik, az ópálinkát legalább egy évig.
Több eredetvédett magyar pálinka is létezik: a Szatmári szilvapálinka, a Kecskeméti barackpálinka, a Szabolcsi almapálinka, a Békési szilvapálinka, a Gönczi barackpálinka, az Újfehértói meggypálinka és a Göcseji körtepálinka.
A pálinkafőzők védőszentje Szent Miklós és a magyar pálinka napja december 6-án van.
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2009.02.07. 13:12
Pálinkáról egy s más...
Címkék: pálinka ital gasztronómia
A pálinka fogyasztásának is megvan a maga módja. Sokan hűtőben tárolják és csak közvetlenül fogyasztás előtt veszik elő, ám a pálinkát helyesen 15-20 fokon kell fogyasztani, mert ezen a hőmérsékleten érezhető igazán a gyümölcs íze, amelyből a párlatot készítették. A pohár formája is fontos, alul öblös, felül szűkülő, tulipán formájú pohár az ideális.
A pálinka helyes fogyasztásáról és jótékony hatásairól ma már pálinkafesztiválokon tájékoztatják az érdeklődőket.
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr34928317
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.