Kényes egyensúly A Takler Pincészetben mindenre ügyelnek Takler Ferenc szerint a minőségi boroké a jövő (Fotó: Csudai Sándor)
Valóságos altemplom a Takler család pincészete. Az újonnan létesült pincerendszert bontott téglából rakatta a családfő. Takler Ferenc kényesen ügyel arra, hogy a modern technológiai eljárások a legkisebb mértékben se befolyásolják a minőséget, ezért a hagyományos módszereket részesíti előnyben. "A kilencvenes években keserves küzdelemben kezdtük el a szakmát" – mondja Takler Ferenc. A 2004-ben az év borásza címmel elismert vállalkozó mára ötvenhárom hektáros területtel büszkélkedhet, s mintegy százhúsz hektár szőlejét dolgozzák fel. Évjárattól függően évente öt-hatszázezer palack bort töltenek, amelyből exportra is jut. A borász szerint jobb is lehetne a magyar borok renoméja, ami az exportlehetőségeket is megkönnyítené. E borvidék a tájjellegű boraival hódít. "Rozé, kékfrankos, kadarka és bikavér. Ezekkel van esélyünk. A piac megbüntet, ha nem olyan bort kínálunk, amelynek a legjobb adottságai Szekszárdon vannak" – mondja. Takler Ferenc szerint nehéz lenne a szekszárdi standard borokkal beteríteni a hazai piacot, de nem is céljuk. A borász szeretne elmozdulni a legjobb minőség irányába, de itthon eladási kényszer van. A Takler-pincészet csúcsborait kizárólag első töltésű hordóban érleli, ami magyar tölgyfából készült. "Nehéz megtalálni a fa és a bor között kívánatos egyensúlyt: mennyi bor, mekkora fafelülettel találkozzon, vagy azt, milyen legyen a fa barikolása" – mondja. Úgy látja, a siker titka, hogy sűrű szövésű, beltartalmában gazdag bort állít a hordó ellenébe, így a fa nem "uralja le" a bort. Ezután 16–24 hónap a bor kifutási ideje, majd palackba töltik. forrásom a http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=158992 WT