Ő járt szerény, de kies lakomban áttekinteni mintegy, na mi újság Tokajban.
Mr. Berger, a Karádi és Bergerből a Berger, fiatal és okos úr, ki társával, Karádi Szilviával vagy tíz éve döntött úgy, hogy a borászkodáson keresztül szabadulnak meg pénzeszközeiktől. Négy hektárjuk van a Palandor és a Narancsi dűlőben, boraik 70 százaléka száraz.
Tokaj ugyanis nemcsak a világ legjobb édes boráról szól, hanem az árnyalatokban gazdag, szép savtérképű, ásványos, száraz fehérekről is. Az ezredforduló óta fejlődik a tokaji száraz bor, mely simán állja a versenyt a nagy rajnai és burgundi fehérekkel. Másrészt az édes bor (világ)piaca szűk, nem minden tokaji bor édes bor, kell egy stilisztikailag egységes, kiváló száraz alap és közép. Mr. Berger szerint inkább küvé, semmint tiszta furmint, aminek a tetején díszlenek az édes pa-lackok. Ezek közül állítunk egyet a Borpultra, egy aszúszerű édes furmintot. Tokaj dinamikája elmarad a várttól, mert bár a kicsiny és nagy csúcspincészetek tényleg a világ legjobb édes borait érlelik, és zseniális szárazakat készítenek, a kontextus nem fejlődik eléggé, vagy elég gyorsan. Tokaj a XVIII. században magasabban volt és jobban pörgött, mint ma, jobban nyüzsögtek a mezővárosok, aztán jött Trianon, holokauszt, komenizmus, majd a rendszerváltás reneszánsza, mely-nek fejlődése alatta maradt a várakozásoknak. Mr. Berger szerint például azért, mert nem következett be a turisztikai boom, nem fejlődik a (turisztikai) infrastruktúra – vesd össze a Wachauval vagy Burgenlanddal a hotelek, az utak, bicikli utak, a gasztronómia és a marketing színvonalát, és sírjál. Vagyis ne sírjál, inkább igyál, olyan borokat, mint a Karádi és Berger Selectio 2006-ja. Elegáns címke, aranysárga szín, illatában méz, körte, aszalt sárgabarack, szájban nagyon telt és lágy faktúra, igen fanyar, friss (nekem kicsit soknak tűnő, az egyensúly rovására hangsúlyos) savak, halvány medicinális ízképvonal, hosszú uszályt húz maga után.
Tokaji Selectio 2006, Karádi és Berger. Alkohol: 9.9% › Sav: 10 g/l › Extrakt: 40,7 g/l › Cukor: 190 g/l › Legjobb magában, vagy rokforthoz, Stiltonhoz, Gorgonzolához, esetleg olyasmi sütikhez, mint az almás vagy túrós rétes, vagy a flódni › Ár: 5500 forint (csak a pincészettől rendelhető)
Tokaj ugyanis nemcsak a világ legjobb édes boráról szól, hanem az árnyalatokban gazdag, szép savtérképű, ásványos, száraz fehérekről is. Az ezredforduló óta fejlődik a tokaji száraz bor, mely simán állja a versenyt a nagy rajnai és burgundi fehérekkel. Másrészt az édes bor (világ)piaca szűk, nem minden tokaji bor édes bor, kell egy stilisztikailag egységes, kiváló száraz alap és közép. Mr. Berger szerint inkább küvé, semmint tiszta furmint, aminek a tetején díszlenek az édes pa-lackok. Ezek közül állítunk egyet a Borpultra, egy aszúszerű édes furmintot. Tokaj dinamikája elmarad a várttól, mert bár a kicsiny és nagy csúcspincészetek tényleg a világ legjobb édes borait érlelik, és zseniális szárazakat készítenek, a kontextus nem fejlődik eléggé, vagy elég gyorsan. Tokaj a XVIII. században magasabban volt és jobban pörgött, mint ma, jobban nyüzsögtek a mezővárosok, aztán jött Trianon, holokauszt, komenizmus, majd a rendszerváltás reneszánsza, mely-nek fejlődése alatta maradt a várakozásoknak. Mr. Berger szerint például azért, mert nem következett be a turisztikai boom, nem fejlődik a (turisztikai) infrastruktúra – vesd össze a Wachauval vagy Burgenlanddal a hotelek, az utak, bicikli utak, a gasztronómia és a marketing színvonalát, és sírjál. Vagyis ne sírjál, inkább igyál, olyan borokat, mint a Karádi és Berger Selectio 2006-ja. Elegáns címke, aranysárga szín, illatában méz, körte, aszalt sárgabarack, szájban nagyon telt és lágy faktúra, igen fanyar, friss (nekem kicsit soknak tűnő, az egyensúly rovására hangsúlyos) savak, halvány medicinális ízképvonal, hosszú uszályt húz maga után.
Tokaji Selectio 2006, Karádi és Berger. Alkohol: 9.9% › Sav: 10 g/l › Extrakt: 40,7 g/l › Cukor: 190 g/l › Legjobb magában, vagy rokforthoz, Stiltonhoz, Gorgonzolához, esetleg olyasmi sütikhez, mint az almás vagy túrós rétes, vagy a flódni › Ár: 5500 forint (csak a pincészettől rendelhető)