GROGOK, FŰSZEREK, MÉZES PÁLINKÁK |
A tél közepén tartunk, túljutottunk már egy nagyon kemény hideg időszakon, és valószínű, vár még ránk néhány fagyos nap a közeljövőben.
A tél közepén tartunk, túljutottunk már egy nagyon kemény hideg időszakon, és valószínű, vár még ránk néhány fagyos nap a közeljövőben. Magyarországon leginkább forró teával, forralt borral védekeznek a polgárok a hideg ellen. Ez azért is lehet így, mert a legritkább esetben kaphatunk más védőitalt a jégcsarnokokban, a sípályákon, vagy akár bármelyik becsületsülyesztőben . Pedig remek italokat lehet készíteni a hideg napokon, olyanokat, amelyek ismét életet lehelnek a halandóba. Itt van mindjárt a grog, amelynek több receptje is kitűnő. Az alaprecept - egy adaghoz -: hat centiliter barna rum, egy centiliter citromlé, másfél deciliter forró víz. Ízlés szerint cukor, egész szegfűszeg, egész fahéj és citromhéj darab.
Egészen különleges az a grog, amely konyakkal és tejszínnel készül. Ebben az esetben a hozzávalók: hat centiliter konyak, tíz centiliter tejszín, másfél deciliter forró tea. Az ízesítéshez pedig cukorra, egész szegfűszegre és egész fahéjra van szükségünk.
Az őrségi mézes pálinka ugyan nem forró, vagy forralt ital, de biztos, hogy remek melegítő szer. A recept alapja az ötven százalékos gyümölcspálinka - leginkább, szilva, barack, vagy vadkörte. A mézből a pálinka mennyiségének húsz-harminc százalékát használjuk fel. (Legjobb a hajdinaméz, vagy a virágméz, vészhelyzetben használhatunk akácmézt is, de az egy kicsit megalázó.) Az alapváltozat elkészítése egyszerű: megmelegítjük a pálinkát és a mézet is, majd összeöntjük, összekeverjük. Három-négy nap alatt leülepszik, de ilyenkor még nem tanácsos fogyasztani, két-három hónapot nem árt pihentetni. Különböző fűszerek - fahéj, szegfűszeg, gyömbér, ánizs - hozzáadásával lehet variálni az italt.
forrásom a http://www.dh-online.hu/hetvege/20090117_grogok__fuszerek__mezes_palinkak