Sokkolta a tokaji furmint a lyoni sztárséfet - képgaléria
A hollandiai Wine Professional szakkiállításon igen jól fogadták a magyar borokat. A Tokaj-hegyaljai Királyudvar Pincészet száraz furmintja jutott a legmagasabbra: az eseményen részt vevő franciaországi három Michelin csillagos séf, Christopher Müller több bor közül végül a magyar furmintot választotta ételbemutatója egyik főszereplőjének.
Igen jól sikerült az ITD Hungary és a Magyar Bormarketing Kht. által szervezett magyar borbemutató Hollandiában, a január 12-14. között megrendezett Wine Professional kiállításon - tudta meg az InfoRádió Nemes Richárdtól, a Magyar Bormarketing Kht. ügyvezetőjétől. A kiállításon kizárólag a borkereskedelem és a gasztronómia szakmai képviselői vehetnek részt, az idei létszám meghaladta a tavalyi 15 ezret - említett szintén jó értelemben sokkoló részleteket az ügyvezető.
Magyarok Hollandiában
A kiállításon az alábbi magyar borok szerepeltek: Bock Cuvée, Figula Szilénusz és Fülöp, Heimann Viona és Cervaes, Királyudvar Sec, Kreinbacher Öreg tőkék bora és Tradíció, Pannonhalmi Apátsági pincészet Hemina és Infusio, Szentesi József Rajnai Rizling és Zengő, Takler Bartina és Merlot, Vylyan Montenuovo Cuvée és cabernet franc. Az alábbi négy tokaji pincészet száraz furmintokkal és aszúkkal, illetve más édes különlegességekkel képviselte Tokaj-hegyalját: Degenfeld, Disznókő, Dobogó, Patricius.
A magyar standon 30 csúcsminőségű magyar borral találkozhattak a főként holland, belga és luxemburgi kereskedők és éttermi szakértők. A bemutatott harminc magyar bort Jan van Lissum, a Wine & Food Association vezetője választotta ki 100 megküldött mintából. "Javarészt a tokaji, a balatoni és a szekszárdi régióból került ki a holland piac számára leginkább érdekes 19 fehér és 11 vörösbor. Ezek közül a holland szakértő a száraz fehérboroknak jósolja a legnagyobb jövőt" - mondta a Kerekes György, az ITD Hungary borágazatért is felelős vezetője.
Jan van Lissum jóslata beigazolódott, a magyarországi furmintokat nagyon jól fogadta a közönség. Különösen a tarcali Királyudvar Pincészet tokaji száraz furmintja (Királyudvar Sec) aratott nagy sikert, hiszen a kiállításon részt vevő séf-pápa, Christopher Müller ezt a bort választotta egyik bemutatójához. Müller a világ egyik leghíresebb séfjének, Paul Bocuse-nek a közvetlen munkatársa, a francia legenda egyik, három Michelin csillagos éttermében dolgozik.
Magyar borok a hollandiai szakkiállításon (képgaléria)
Müllert lenyűgözte a magyar bor, személyesen ő választotta ki több, köztük francia versenytárs közül - mondta el Nemes Richárd. A sztárséf a magyar furminthoz sokkoló ételkreációt készített, koktélos-poharakba. A pohárba sajtkrém került és tengervíz-koncentrátumból készült zselébe applikált homár.
Az extrém fogás is jól mutatja, hogy Hollandiában mennyire nagy a jó értelemben vett felhajtás a borok és a gasztronómia körül - jegyezte meg Nemes Richárd, a Bormarketing Kht. ügyvezetője.
forrásom a http://inforadio.hu/hirek/eletmod/hir-251176