A legjobb meggypálinkák Játsszon a Deluxe Magazin és a Rézangyal Pálinkaház közös játékán, és nyerjen díszdobozos Rézangyal ágyas málna pálinkát! A sárgabarack esetében sem az számít, hogy Gönczi barackból vagy éppen Ceglédi bíborkából főzték-e az adott tételt. annonhalmi Pálinkárium Meggypálinka zzel főleg a hölgyeket lehet megbolondítani. Már a színe is csábító, ahogy a Rézangyal honlapján is olvasható: a gyümölcságy színe tükröződik a lágy italban.
Tegyünk először egy kis pomológiai kitérőt. A pomológia, magyarul gyümölcsismerettan, az a tudomány, mely a gyümölcsök fajtáját, fajazonosságát meghatározza, illetve a fajtákat bizonyos rendszerbe csoportosítja.
A málnapálinka és a többi termék megtekinthető, illetve megvásárolható a Rézangyal webshopjában.
A meggy őshonos gyümölcseink egyike, hungarikumnak is tekinthető, sokkal inkább, mint a sárgabarack. Mi sem bizonyítja jobban, mint a sok "meggyes" falunév: Meggyeshalom, Meggytó, Meggyasszó, Somogymeggyes, és sorolhatnánk még. Állítólag meggy szavunk az egyetlen finnugor eredetű a szótárunkban, többi gyümölcsnevünk általában bolgár, török és szláv nyelvekből származó kölcsönszó.
Először voltak a vadmeggyek, aztán a 17. században terjedtek el hazánkban a spanyolmeggyek és a cigánymeggyek. A cigánymeggy egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a megtermékenyítésre szoruló Pándy meggy virágait beporozza. Gyümölcse apró szemű, fokozatosan érik, és nagyon kellemes zamatokkal rendelkezik. Kiváló sav-cukor egyensúlya miatt a főzdék egyik kedvence. Az utóbbi időben egyre több pálinkaház készít belőle finom italt.
Aki már metszett életében meggyfát, vagy akár csak szüretelt róla gyümölcsöt, tapasztalhatta, milyen kesze-kusza állapotok uralkodnak az ágak között. A meggyfa érzékeny lelkű jószág, hihetetlen odafigyelést és gondoskodást igényel. A nyár folyamán sorban érnek be a legjobb fajták. Korainak számít a Meteor, a Favorit és az Érdi bőtermő. Június végén érik be az Újfehértói fürtös, majd szép fokozatosan a Cigánymeggy. Hungarikumnak is tekinthető
Érdekes adalék, hogy a meggyfa levelét a farmakológiában hasznosítják: fontos drog és gyógyszer alapanyag készül belőle.
Meggypálinkák
Következzenek maguk a pálinkák! Minden alkalommal hangsúlyozzuk, hogy tesztünk teljességgel amatőr, nem tükröz mást, csak egy fogyasztói kör véleményét.
Az itt felállított sorrend ennek fényében tisztán szubjektív, nem rangsor, nem hivatalos besorolás, pusztán egyfajta tetszési index. Tesztalanyok
Csakis arra törekedtünk, hogy az "ízlik, nem ízlik" hozzáálláson túl megtaláljuk az adott gyümölcsöt-gyümölcsösséget a pálinkában. Beszélhetünk fajtajellegről, karakterről, tipikus aromavilágról. Egy jó meggypálinka megőrzi a gyümölcs zamatait, a párlatmester pedig hozzáadja a tudását, hogy a pálinka spirituális formában közvetítse a meggy lényegét.
A meggy valamikor állítólag a standard pálinkák közé tartozott, akár a szilva vagy a kajszibarack. Manapság mégis unikumnak számít. Újra felfedezték a főzdék. Hálásak vagyunk érte, mert a meggypálinka az egyik legjobb párlat, elfogultak vagyunk e témában.
A különböző meggytípusokat (Cigánymeggy, Pándy, Újfehértói) egyben kezeltük, nem szedtük szét fajtánként, hiszen mégiscsak "ugyanarról" a gyümölcsről van szó.
Inkább az illat és az íz tisztaságára koncentráltunk, az intenzitásra, az alkohol fokára és minőségére, arra, hogy mennyire van egyben az a kétcentnyi spiritusz a flőtében.
A pálinkákat szobahőmérsékleten kóstoltuk. Ahogy tanultuk, az ágyas pálinkákat hagytuk a sor végére.
Kétségkívül az egyik legbehízelgőbb nedű a sorban. Akárhányszor kóstoljuk, mindig ugyanolyan meggyőző. Illatában nem is annyira a fáról frissen szedett gyümölcs, mint inkább a marcipános csokoládéval ötvözött meggy jelenik meg. Bonbon.Az egyik legbehízelgőbb meggyes
Ízben sem okoz csalódást, az illat töretlen folytatása. Mintha egy kézműves marcipán üzembe lépnénk. Utóíze hosszan kitart, az üres pohárban a szárazpróba orrot gyönyörködtető. Meggy a köbön. Negyven százalékos alkoholja diszkréten a háttérben marad. Ár-érték arányát tekintve is az egyik legjobb választás.
Zsindelyes Újfehértói Meggypálinka
A Zsindelyes pálinkafőzde a meggy egyik úttörője. Sokat tett azért, hogy ez a gyümölcs visszakerüljön az őt megillető helyre a pálinkák világában. A meggypálinka a málnához hasonlóan ma már szinte sláger.
Illatban izgalmas gyümölcsösség, elegáns, diszkrét, nem tolakodó illat. Íze az illat folytatása. A gyümölcs frissességét produkáló aromák. Az utóíze lehetne egy gondolatnyival hosszabb. Szárazpróbája is a meggyet juttatja a kóstoló eszébe. Maradandó élmény.
Savanya Pálinkaház Meggypálinka
A gyulai kisüsti pálinkafesztiválon aranyérmet nyert. Már korábban is megállapítottuk, hogy ez egy férfias pálinka. A gyümölcs illatban is magzamattal párosul, ízben a 44 százalékos alkohol egy pillanatra felvillan, mint a vaku, aztán finoman visszavonul, és átadja helyét a zamatnak.
Illatában és ízében is egyfajta finom, férfias, bár markánsnak talán nem nevezhető, intelligens "savasság" jelenik meg, amely nélkülözi a cukrászda feelinget. Mégis az egész élmény valahogy olyan barátságos, jóllehet, férfibarátságról van szó. A cukrászat csak a szárazpróbában jelenik meg. Szegfűszeg és vanília formájában.
Békési Cigánymeggy Pálinka
Nem teszteljük külön a cigánymeggyből készült pálinkákat, annyi mintát egyszerűen nem tudunk begyűjteni. Végül is mindegyik a Cerasus vulgaris családjába tartozik. A Békési főzde csodálatos párlatának illata harapnivaló, friss, gyümölcsös. Ízében is tombol a gyümölcs, fanyarsága nemes, savai előkelőek, lecsengése közepesen hosszú.Mindenkinek tetszett
Negyven százalékos alkoholja diszkréten a háttérben mozog, hagyja érvényesülni minden értékét. Férfiasan tökéletes pálinka. Hangsúlyozzuk, hogy nem sorrendről van szó, ez a pálinka legalább akkora tetszést aratott, mint az előzőek. Ízlés dolga, kinek melyik jön be jobban.
Agárdi Pálinkafőzde Premium Cigánymeggy pálinka 2008
Friss palackozás, érződik az illaton-ízen is. Illatában a friss, lédús gyümölcs, erőteljes, kelleti magát. Íze nem annyira intenzív, de kellemesen lágy, kifinomult. A 40 százalékos alkohol visszafogott, cseppet sem tolakodó. Azon pálinkák közé tartozik ez a tétel, amely egy kezdő fogyasztót könnyen meghódíthat. Jól iható, barátságos pálinka.
Bestillo Cigánymeggy
A boldogkőváraljai főzde még viszonylag új a piacon, pár éves múltra tekinthet vissza. Bódító intenzív illatából hamar kitalálhatjuk, hogy klasszikus tornyos pálinkával állunk (ülünk) szemben. El is vagyunk az illatával jó sokáig, nehéz betelni vele. Ízben sem csalódás, noha a bájos illatok után az alkohol (40 százalékos) mégis vezető szerepet játszik. A gyümölcsösség később bújik elő, visszafogott magzamat kíséretében. Letisztult ízvilág, egy modern pálinka.
Ágyas és mézes ágyas pálinkák
Először elevenítsük föl, mit is jelent ez a két, törvényileg szabályozott kategória. Az ágyas pálinka gyümölcságyon érlelt pálinka, amelyet a gyümölccsel együtt érleltek legalább három hónapig. A gyümölcságynak a pálinka fajtájával természetesen azonosnak kell lennie. Száz liter pálinkához legalább tíz kilogramm érett vagy legalább öt kilogramm aszalt, kifogástalan minőségű gyümölcsöt kell felhasználni.
A mézespálinka likőr olyan, méz hozzáadásával készült párlat, melynek alkoholtartalma száz százalékban pálinkából származik és Magyarországon termelt tiszta mézzel ízesítették, illetve szárazanyag-tartalma meghaladja az 50 grammot.
Zsindelyes Újfehértói Ágyas Meggypálinka
Ha olyan profik volnánk, amilyenek nem vagyunk, és szakszerű teszten mérettetnének meg az isteni párlatok, akkor ez a pálinka valószínűleg aranyéremmel távozna, ugyanis mindenkinek kivétel nélkül tetszett. Még azoknak is, akik az ágyas pálinkát egy kicsit úgymond "lekezelik". Mert ez olyan intenzív, hogy majd' kiugrik a pohárból.Kiemelkedően fontos az illata
Illata hatványozottan gyümölcsös, annyira meggy, hogy szinte harapni lehet. Alkoholja 45 százalék, de a legtöbben még ennél is magasabbnak éreztek, viszont nincs benne semmi bántó, egyszerűen csak erősnek hat. Utóíze hosszú, mint az Amazonas folyói. Szárazpróbája orrbavágó. Nagyon lehet szeretni.
Rézangyal Mézes Ágyas Meggy
Csupa hibátlan, szép tételt kóstoltunk. Ez csupán azért maradt a végére, mert mézességénél fogva új kategória, pálinkalikőr.
Illata kellemes, ízében a gyümölcs érződik. Harmonikus ízvilágát a fürtösmeggyből készült pálinka további aszalt gyümölcságyon való érlelése során kapja meg, melyhez a kiválasztott méz hozzáadásával kellemesebb illat- és ízvilág társul. Tényleg ilyen ez a párlat. Finom és nőies. Ellenőriztük.
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2009.01.13. 09:50
A legjobb meggypálinkák
Címkék: pálinka ital pálinka kóstoló meggypálinka
Minél inkább elmerülünk a pálinka világában, annál több árnyalatát ismerjük meg. Ahány gyümölcs, annyi íz, ahány főzde, annyi stílus. Ezúttal a meggypálinkákat teszteltük, most kiderül, melyek tetszettek nekünk a legjobban.
Ajánló
Linkajánló
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr72874325
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.