Forralt bor zselé
A forralt bor nem csupán az egyik legfinomabb téli ital, de finom édességeket is készíthetünk belőle. Ilyen a forralt bor zselé, amely nem igényel se sütést, se sok munkát. Kivitelezése nem csupán egyszerű, de a zselét 1-2 nappal előre el lehet készíteni, így csupán a dekorációra kell koncentrálni a tálalás napján. Éppen ezért remek vendégváró desszert, nem beszélve arról, hogy esztétikus is..
Hozzávalók
- 10 lap zselatin
- 5dl vörösbor
- 3dl narancslé
- 2ek méz
- 2 csík pucolt citromhéj
- 1 fahéj darab
- 5 szegfűszeg
Tejszínhab
- 1 db vanília rúd
- 1.5dl tejszín
- 2ek porcukor
Elkészítés
- A zselatinlapokat 3-4ek vízben 5 percig áztatjuk.
- A bort, narancslevet, mézet, citromhéjat és a fűszereket felfőzzük forrásponting, majd lehúzzuk a tűzhelyről és leszűrjük.
- A zselatin lapokat kiveszzük a vízből, kissé megrázzuk, majd a forralt borba tesszük és addig keverjük, amíg teljesen el nem olvadnak.
- Boros poharakba (vagy mini műanyag poharakba) töltjük. 4 órán át hűvös helyen pihentetjük.
- Tálalás előtt 1-2 órával elkészítjük a tejszínhabot: - A vaníliát ketté vágjuk és kikaparjuk a magját. A tejszínbe tesszük és a cukorral habosra verjük (de nem keményre).
- A vaníliát csíkokra vágjuk, és dekorációkent alkalmazzuk. Lehűtve tálaljuk.
Tippek
- Felhasználhatunk maradék forralt bort is.
- Kész tejszínhabot is alkalmazhatunk.
- Remek vendégváró desszert – különös passzol a karácsonyi menübe.
- Partikra is remek desszert lehet, előre el lehet készíteni – töltsük mini műanyag kelyhekbe.
- A fenti adag 6 boros pohár töltésére elég.
- A forralt borba tehetünk gyümölcs darabokat is – pl áfonyát, szedret, málnát, de akér befőttes gyümölcsöket is.
- A maradékot felhasználhatjuk trifle készítéséhez!
- A forralt bor zselé egyszerű sütés-mentes édesség, ideális karácsonyi desszert.
forrásom a http://www.tutitippek.hu/blog/forralt-bor-zsele.php