Libasült fenséges módon
Hozzávalók 6 személyre: 1 narancs leve, 2,5 dl száraz vörösbor, 30 dkg vegyes aszalt gyümölcs (pl. sárgabarack és szilva), 2 nagy vöröshagyma, 1 savanykás alma, 1 konyhakész liba (kb. 4 kg), fél csokor üröm, 3 dl erőleves, 5 dkg mézeskalács vagy -puszedli, 1-2 ek étkezési keményítő, só, fehér bors, fogvájó, cérna.
Összeöntjük a narancslét a borral, és beleszórjuk az aszalt gyümölcsöt. Lefedjük, és 6 órán át áztatjuk.
A vöröshagymát és a kimagozott almát nagy darabokra vágjuk. A libát kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal. Az ürömből félreteszünk 1-2 ágat. A gyümölcsöket leszűrjük (a bort felfogjuk), és a hagymával, az almával meg a többi fűszerrel együtt a liba hasüregébe töltjük. A nyílást összetűzzük fogvájóval, majd megkötözzük cérnával. A combokat és a szárnyakat is összekötjük. (Ha zsírosabb a szárnyas, néhány helyen vagdossuk be a bőrét.)
A libát a mellével lefelé mély tepsibe rakjuk, kevés levest öntünk alá, és 180 fokon 1 órán át sütjük. Azután a húst megfordítjuk, ráöntjük a félretett bort, és további kb. 90 percig sütjük. Közben a pecsenyelével locsolgatjuk. Azután a sütőt 210 fokra kapcsoljuk, és a libát ropogósra sütjük, majd kivesszük.
A pecsenyeléről leöntjük a zsírt, és átszűrjük egy lábosba. Hozzáadjuk a maradék levest, belemorzsoljuk a mézespuszedlit, és 5 percig főzzük. A végén besűrítjük a keményítővel, és sózzuk, borsozzuk. A feldarabolt libát a töltelékkel meg a mártással tálaljuk, és a félretett ürömmel díszítve kínáljuk.
870 kcal/adag
Három nélkülözhetetlen hozzávaló
Vörösbor
Kutatások igazolják, hogy a jó minőségű vörösbor kulturált fogyasztása jótékonyan hat az emberi szervezetre. Oldja a feszültséget, különösen a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét csökkenti.
Liba
A pecsenyeliba általában 3 kg-os, a hízott példányok a 8-10 kg-ot is elérhetik. A fiatal állat húsa omlós, de a mája a legértékesebb és a legfinomabb része. A libaaprólék levesbe, ragunak vagy ludaskásának való, a nyaka megtölthető és megsüthető. Öregebb libából sok helyen kolbászt készítenek.
Narancs
Nagy mennyiségben tartalmaz A- és B-vitamint. Véd a téli depresszió ellen, mivel az illatos narancsolajok élénkítenek, jókedvre derítenek. Frissen fogyasztva a legegészségesebb, ám levéből készülhet páclé, húsából lekvár, fagylalt vagy sütemény. A kandírozott narancshéj is igencsak finom csemege.