A londoni egyetem kutatói a nehézfém mennyiségét sokallják
Veszélyes magyar borok, vagy nem kevésbé veszélyes lejárató kampány. Az egészségre ártalmasak a magyar asztali borok - ez jelent meg több külföldi internetes portálon. A cikkek a brit Kingston Egyetem kutatására hivatkoznak. A kutatók 15 ország borait hasonlították össze, és arra jutottak, hogy az általuk vizsgált magyar borokban túl sok a nehézfém. A villányi borászok szerint szándékosan próbálják lejáratni Magyarországot, a magyar bornak semmi baja.
Az amerikai ABC és a brit Guardian internetes portál is arról ír, hogy nagy mennyiségben fogyasztva veszélyesek lehetnek a magyar asztali borok. Egy angol kutatásra hivatkoznak. A londoni Kingston Egyetemen 15 ország borait hasonlították össze. Azt írják, a magyar, a szlovák, vagy például a francia borokban túl sok a nehézfém.
A kutatók szerint, aki nap, mint nap fogyaszt a magas nehézfémtartalmú borokból, az veszélyezteti az egészségét. Arról azonban a cikkekben egyetlen szó sincs, pontosan milyen borokat hasonlítottak össze. A Pécsi Tudományegyetem tanára szerint ráadásul mindenben van nehézfém.
„Hogyha megnézzük, a vízben is van nehézfém, de könnyen lehet, hogy a tejben is találunk nehézfémet. Szóval mindenféleképpen az a kérdés, hogy különböző termékekben ez mennyire közelíti meg, vagy haladja meg azt a határt, amit úgymond már egészségkárosítás” – mondta Sümegi Balázs egyetemi tanár.
Günzer Tamás villányi borász szerint szándékosan próbálják lejáratni a magyar borokat.
„Biztos vagyok abban, hogy megint valamilyen szenzációéhes embernek a műve ez, aki magára fel akarta hívni a figyelmet” – mondta Günzer Tamás.
A villányi borász azt mondja, az Országos Borászati Intézet megvizsgálja az összes bort, és ha határérték feletti lenne a nehézfém tartalmuk, nem engednék forgalomba hozni.
„Mondjuk a réz vagy a vas túlzott mennyiségben van jelen a borban, abban a pillanatban megváltozik a stabilitása. Tehát tegyük fel, egy hidegre úgy reagál a bor, hogy bezavarosodik, üledék képződik - ezt az OBI megvizsgálja. Biztos vagyok benne, ha ilyen magas érték lenne, akkor ezek a borok egészen biztosan nem kerülhetnek forgalomba” - mondta Günzer Tamás borász.
Az angol egyetem kutatóit az RTL Híradó próbálta utolérni, sikertelenül.
A kutatók szerint, aki nap, mint nap fogyaszt a magas nehézfémtartalmú borokból, az veszélyezteti az egészségét. Arról azonban a cikkekben egyetlen szó sincs, pontosan milyen borokat hasonlítottak össze. A Pécsi Tudományegyetem tanára szerint ráadásul mindenben van nehézfém.
„Hogyha megnézzük, a vízben is van nehézfém, de könnyen lehet, hogy a tejben is találunk nehézfémet. Szóval mindenféleképpen az a kérdés, hogy különböző termékekben ez mennyire közelíti meg, vagy haladja meg azt a határt, amit úgymond már egészségkárosítás” – mondta Sümegi Balázs egyetemi tanár.
Günzer Tamás villányi borász szerint szándékosan próbálják lejáratni a magyar borokat.
„Biztos vagyok abban, hogy megint valamilyen szenzációéhes embernek a műve ez, aki magára fel akarta hívni a figyelmet” – mondta Günzer Tamás.
A villányi borász azt mondja, az Országos Borászati Intézet megvizsgálja az összes bort, és ha határérték feletti lenne a nehézfém tartalmuk, nem engednék forgalomba hozni.
„Mondjuk a réz vagy a vas túlzott mennyiségben van jelen a borban, abban a pillanatban megváltozik a stabilitása. Tehát tegyük fel, egy hidegre úgy reagál a bor, hogy bezavarosodik, üledék képződik - ezt az OBI megvizsgálja. Biztos vagyok benne, ha ilyen magas érték lenne, akkor ezek a borok egészen biztosan nem kerülhetnek forgalomba” - mondta Günzer Tamás borász.
Az angol egyetem kutatóit az RTL Híradó próbálta utolérni, sikertelenül.
forrásom a http://www.rtlhirek.hu/cikk/231428