Az elkövetkezendő időben érdemes lesz a fogyasztóknak megnézni, milyen évjárat is szerepel a címkéken, hiszen ha a boltokban 2008-as címkével ellátott palackot látnak, akkor az évtized legjobb alapanyagából készült borra találtak. Három balatoni pincészet arról nyilatkozik, mit érdemes inni jövőre.
Varga Péter (Varga Pincészet) szerint: Már a korai fajtáknál, a Csabagyöngyénél és az Irsai Olivérnél látszott, hogy ez az év nem csak magasabb mustfokot, hanem nagyobb aromagazdagságot és szebb savszerkezetet is produkál mint a korábbi évek. Idén az Olaszrizling, amely minden évjáratban megbízhatóan szerepel, az átlagosnál jobban hozta magát, a Szürkebarátok pedig soha nem látott aromagazdagsággal és szárazanyag-tartalommal leptek meg a borászokat.
A Pannon Egyetem Szőlészeti és Borászai Kutatóintézet is hasonlóan értékeli az idei szüretet. Dr. Májer János szerint a meleg, napfényes, viszonylag száraz április - májust, egy rendkívül csapadékos június követte. A júniusi 121,8 mm csapadék az elmúlt évekhez képest kiemelkedően magasnak számított, és a sokéves átlagot is csaknem 50 mm-el múlta felül. A sok csapadék szerencsére rendkívül meleg, száraz augusztussal és szeptember elejével párosult. "Ki gondolta volna, hogy szeptember elején hőségriadót kell elrendelni az országban, amely hozzájárul a és felgyorsítja az érési folyamatokat" - nyilatkozta a szakember." A kutatóintézet szakembere kiemelte: a fajták közül kiemelkedően szerepelt a Pinot fajtakör és azon belül is a Szürkebarát. Bíztató a napokban szüretelésre került Kéknyelű minősége.
Garamvári Vencel (Garamvári Szőlőbirtok) elmondta: Idén elsőként a korai érésű Irsai Olivér fajtát szüretelték, igen jó mustfokkal. Ezt követte a Muscat Ottonel, amely ugyancsak jó mustfokkal bír. A pincészet előrejelzése szerint az idei év fehérborai közül kiváló volt a Sauvignon Blanc, és a Chardonnay termés is. Mindkét fajtánál a mustfokok meghaladták a 19-et, sőt a Chardonnay-nál 20 és 21 mustfokot mértek.
"A kékszőlő fajták közül a Pinot Noirt szedtük a legkorábban és hasonlóan a többi szőlőfajtához ez is magas mustfokkal (21) és tökéletes érettségi állapottal került a feldolgozóba - nyilatkozta a balatoni pincészet vezetője. A szüret utolsó szakaszában a Cabernet fajtákat szüreteltük, melyek szedése október 20-val fejeződött be. Úgy a Cabernet Franc, mint a Cabernet Sauvignon mustfoka 19,6 és 21 között volt, amely számok azt vetítik elénk, kiváló, az elmúlt tíz év legjobb terméséből készíthetünk borokat az idén - nyilatkozta a balatoni pincészet vezetője.
bor, pince, borászat, szőlő, pálinka, párlat, hírek .. e-mail: tester@fw.hu
2008.11.01. 20:41
Milyen bort érdemes inni jövőre?
Címkék: balaton bor ital borász
10 éve nem volt ilyen jó szüret, állítják a balatoni borászok.
Lassan vége a szüretnek szerte az országban, már csak a késői szüretelésű borokhoz való gyümölcs lóg a tőkéken. Az időben befejezett szüret, a napfény, de nyáron többször beharangozott hőségriadó is azt segítette, hogy az évtized legjobb borát tudják elkészíteni a balatoni pincészetek.
forrásom az azprodukcio.com
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://borhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr7744447
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.