Forradalom a borászatban?
Lőréből minőséget ultrahanggal
Megtévesztő buké
Egy brit feltaláló azt állítja, hogy olcsó asztali borból percek alatt minőségi nemes bort tud előállítani egy ultrahangos szerkezet segítségével. A külsőre egyszerű pezsgős vödörre emlékeztető borérlelő által előállított nedűről egy angol borász elismerően nyilatkozott.
Az 53 éves Casey Jones úgy reprodukálja a több évtizedes érlelés íz-hatását, hogy egy 350 fontos (mintegy 110 ezer forintos) kis szerkezet segítségével az üvegben ütközteti egymással a bor alkoholmolekuláit.
Villámgyors nemesítés
Jones szerint a gép a legegyszerűbb négyfontos lőrét olyan itallá nemesíti, amelynek bukéja vetekszik a több száz fontos márkás borokkal. „Minden olyan alkohol esetében hatásos, amely az érlelés által jobb ízűvé válik, még egy üveg kerítésszaggató whisky is olyan aromát nyerhet, mint amilyen egy nyolc éves single malté".
„A vegyi átalakulás miatt az ital külleme és bukéja is javul, az ilyen alkoholt a vese is könnyebben dolgozza fel, ami gyakorlatilag kiküszöböli a másnaposságot".
„Miután Amerikában láttam egy hasonló gépet, a hatását narancslén is kipróbáltam. A szerkezet nemcsak az ízét tette frissebbé, de színét is élénkebbé varázsolta" - nyilatkozta Jones.
Asztali vinkóból borkülönlegesség
André Jones borászra - aki a feltalálónak csak névrokona -, a Tamworth környéki az évi 40 ezer palack bort előállító Buzzard Valley családi borászat tulajdonosára mély benyomást tett a szerkezet.
„Casey elvitt egy üveg bort a miénkből, aztán visszahozta, hogy kóstoljuk meg, miután megkezelte a gépével. Meglepően megérlelődött" - mesélte. - „Természetesen nem tudja vele megváltoztatni a szőlőfajtát, de egy gyengébb minőséget fel tud javítani a jóval magasabb piaci kategóriára".
Ki ismeri fel az eredetit?
A borász szerint néhány mediterrán fajta, így a rioja és a shiraz jól kezelhető a géppel, ami miatt a borvendéglők nyilvánvalóan érdeklődni fognak majd iránta.
„Egy két-három éves jó bort úgy fel lehet javítani, hogy annak íze olyan legyen, mintha 20 éve érlelték volna" - vélekedett André Jones.
„A bor körülbelül ötévesen a legfinomabb, így a gép a házi bortermelőknek is segíthet abban, hogy érettebb íz-hatású italt állítsanak elő".
A borász szerint ugyanakkor a bároknak és éttermeknek nem lenne szabad megengedni, hogy az ultrahanggal feljavított olcsó borokat drága fajtaként forgalmazzák.
„Közölniük kellene a fogyasztóval, hogy nem az eredetit isszák" -mondta.
Casey Jones és ultrahangos borérlelő szerkezete
forrásom a http://www.hirsarok.hu/node/8552