Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztivál
A tavalyi debütálás után idén szeptember 4. és 6. között még több programmal és érdekes látnivalóval rendezik meg Érpatakon a Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztivált.
Idén is leteszi névjegyét a Zsindelyes Pálinkafőzde a fesztiválozók asztalára. Az esemény fő célja az, hogy színvonalas népművészeti programokat vonultasson fel, és ezzel bemutassa, milyen gazdag hagyományokkal rendelkezik országunk. Ennek jegyében lesz fogat - és hintó bemutató, néptánc, jó ebédhez szóló nóta, de nem marad ki a programból a hortobágyi Puszta Ötös és a Veresegyházi Asszonykórus sem.
A háromnapos fesztivál eseményeinek jelentős, és a nagyközönség számára leginkább látványos része szeptember 6-ára koncentrálódik, de szeptember 4-én, mintegy nyitó eseményként elindul egy világrekord felállítási kísérlet. Barna Sándor, a Zsindelyes Pálinkafőzde főzőmestere arra tesz kísérletet, hogy 60 óráig, azaz 3 napon keresztül egyhuzamban, alvás nélkül, óránként mindössze 15 perc szünetet beiktatva főzze a meggypálinkát, amelyet aztán a fesztiválra látogatók fogyasztanak el.
A pálinkafőzésre a Zsindelyes látvány pálinkafőzdében kerül sor. A hitelesség érdekében megfigyelési jegyzőkönyv is készül, sőt, mivel kitelepült pálinkafőzésről van szó, folyamatos lesz a VPOP felügyelete is.
Ehhez hasonló maratoni pálinkafőzés még nem volt az országban.
Szeptember 5-én két rendezvény kerül a pálinka fesztivál terítékére: a „Pálinka a vidékfejlesztésben” című konferencia és a Pálinkamustra. Előbbi olyan kérdéseket tárgyal majd, mint a falusi szálláshelyek szerepe a létrejövő pálinkautak kapcsán, a pálinkafőzdék szerepe a falusi turizmusban, vagy az újfehértói fürtös meggy nemesítése; utóbbi pedig az észak-alföldi lakossági pálinkafőzdék versenye, amelynek nevezett pálinkáit a zsűri szigorú szakmai kritériumok alapján (technológiai korrektség, gyümölcs jellege, íz tisztaság, harmónia) értékeli majd. Eredményhirdetésre és a díjak átadására 2008.szeptember 6-án 18:00 órától kerül sor.
A fesztivál legizgalmasabb napján, szeptember 6-án számos népművészeti kiállító mutatja be kínálatát, a gasztronómia kedvelői pedig a kistérségi főzőversenyen bizonyíthatják hozzáértésüket. A megmérettetésre benevezett városok és falvak különleges feladatot kapnak: az ételeket az adott tájegységre leginkább jellemző alapanyagokból kell elkészíteni. A csapatok egységes főzőhelyet kapnak a Zsindelyestől, amit aztán településükre jellemzően díszítenek fel.
A szervezők nem feledkeznek meg a gyerekekről sem: az „Égig érő fa” interaktív gyermek játszóház klasszikus meseelemekkel szórakoztatja a kicsiket. Fő feladatuk, hogy a sárkány fogságából megmentsék a napocskát. A gyerekek kalandjaik során hamuban sült pogácsát készítenek, a fénymanó segítségével gyertyát merítenek, és harcra kelnek a sárkány ellen a saját maguk által készített nemezgolyókkal. Mindenben segítő őket a mesemester.
A Csúzlizdában dió munícióval töltött csúzlival támadható az ördög, csak arra vigyázzunk, hogy ne a mellette álló, senkinek sem ártó Paprika Jancsit találjuk el. A nagy megmérettetések után a gyerekek kipróbálhatják a kosárhintát is, amely annyiban tér el a klasszikus körhintától, hogy kosárból és egyéb fonott tartozékokból állítják össze.
Mindeközben, a már említett fellépők mellett Badár Sándor, Kőhalmi Zoltán és Aranyosi Péter Dumaszínháza nevetteti meg a közönséget, a Mandala Dalszínház magyar rock operákat ad elő, és számos egyéb koncert szórakoztatja majd a nagyérdeműt.
A pálinkával foglalkozó események az elmúlt években jelentek meg a szabadidős programok palettáján, és hamar népszerűek lettek, ami nem is csoda, hiszen kellemes környezetben, értő ajánlással, valódi magyar gyümölcsből készült hungarikumot kóstolhatnak az oda látogatók. Így lesz ez a Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztiválon is.