Rokfortos sütemény - nem csak borokhoz
Ha már ezen a hét végén kiválasztották és hazavitték kedvenc vörös borukat, akkor íme egy különleges "borkorcsolya", a rokfortos sütemény. A recept a bor, és a borkultúra ősi hazájából, Franciaországból származik.
Hozzávalók:
200 g liszt
1 zacskó szárított élesztő
1 pohár tejföl
3 tojás
150 g kék sajt (Roquefort, Gorgonzola, Bleu d'Auvergne, de még a Mizo márványsajttal is finom lesz.)
70 g mazsola
Elkészítés:
Egy csésze melegvízben áztassuk be a mazsolát, legalább félórára. Kapcsoljuk be a sütőt, és fűtsük fel 210 fokra.
Egy tésztás tálban dolgozzuk össze a lisztet, a 3 egész tojást és az élesztőt. Majd adjuk hozzá az apró darabokra tördelt kék sajtot és a tejfölt, és ezzel is ügyesen dolgozzuk össze. A mazsolát jól nyomkodjuk ki, s dolgozzuk hozzá a tésztához.
Egy gyümölcskenyér sütő formát (mindegy, hogy bordázott, vagy egyenes falú) vajazzunk ki, és öntsük bele a masszát. Tegyük be a sütőbe, és a hőfokot vegyük vissza 180 fokra. Süssük kb. 35 percig, hagyjuk kissé kihülni a formában, majd borítsuk ki. Amikor teljesen kihűlt, szeleteljük kb. 1,5 cm-es szeletekre.
Nem csupán a vörös borok mellé nagyon finom, hanem a természetes édes fehér borokhoz (aszú, kései szüretelésű borok) is finom és különleges csemege.
Jó kóstolást kíván:
Lovas Katalin a http://www.eletforma.hu/?r=4128 -ról