Tegnap hatályba lépett a régen várt pálinkarendelet. A termelők nagy része azonban jelenleg sokkal inkább a friss gyümölcstermésnek szenteli a figyelmét.
— Idén szerencsére kifejezetten jó szilvatermés várható — summázta a kilátásokat a békéscsabai Nagy András. Az ötvenéves férfi kertjében található gyümölcsfák ágait több helyen is majd’ leszakítja a termés, a gazda ezért is bízik abban, hogy idén sem sikerül rosszul a jófajta házi pálinka.
Alig tizenegy kilométerrel odébb, Békésen, egy helyi kis utcácskában sorakozó fákon is rengeteg szilva „mosolyog” a nyári napsütésben. A 22 ezres városban napjainkban is több százan főzetnek pálinkát. A legtöbb családban hagyománynak számít az itóka elkészítése.
— Tulajdonképpen a szüleimtől örököltem a pálinkakészítés tudományát — árulta el Csató Gábor. — Ezen a vidéken elsősorban a szilva kecsegtet sikerrel, de régebben sokan főzettek a fán termő eperből, nyári és vilmoskörtékből, igaz, kóstoltam már sárgadinnye-pálinkát is.
A nyugdíjas férfi derűlátóan nyilatkozott a várható vörösszilva-termésről, de korántsem volt ilyen bizakodó a kiváló ízű besztercei szilvával kapcsolatban. — Sajnos, már potyog a fáról, s nemigen értem, hogy miért — magyarázta. — A jövő héten viszont mindenképpen elkezdjük a gyümölcsök szedését, és szeptember tizedike környékén visszük kifőzetni.
Következő állomásunkon, a Békési Pálinka Zrt. székhelyén a bérfőzési „főszezon” még várat magára, de a nagyüzem már javában tart. Még a meggy a főszereplő, de már bevetésre kész a szilva is.
— Ez idő tájt cégünk italait készítjük, de a bérfőzés is hamarosan beindul — nyilatkozta Békési Zoltán, a cég vezérigazgatója. A főzetők 90 százaléka szilvában utazik, míg a többiek a vegyes gyümölcsöt részesítik előnyben.
A tegnap életbe lépett rendelet egyik pontja nagyon szigorúan tiltja, hogy cukrot keverjenek a pálinkába. - Jelenleg nem rendelkezünk olyan felszereltséggel, hogy ezt ellenőrizhessük, de minden bérfőzetőnek előzetesen nyilatkoznia kell arról, hogy nincs adalékanyag a cefréjében, illetve a vám- és pénzügyőrség is bármikor vizsgálhatja a terméket — hangsúlyozta a pálinkamester. S persze, a főzetés után már csak a pohárba kell kerülnie a kiváló itókának.