Vizsgálatok szerint az allergiás rinitisz és az asztma gyakoribb a rendszeresen ivók körében. Dán kutatók megállapították, hogy akik hetente többször is a pohárhoz nyúlnak, gyakrabban lesznek érzékenyek a levegőben szálló allergénekre. Ki gondolná azonban, hogy néha maga a bor is allergizál? A Medical Tribune Egészséglapjának összefoglalója a borallergia kialakulásának lehetséges okairól és jellemző tüneteiről.
Az igazi borallergia viszonylag ritka, azonban súlyos panaszokat okozhat. Néhány beteg allergiás (anafilaxiás) sokkot is elszenvedhet. A Würzburgi Egyetem Bőrklinikájának orvosai 2005-ben beszámoltak egy 27 éves nő esetéről, aki vörösbor, pezsgő, szőlő vagy mazsola elfogyasztása után egy órán belül tenyerének, majd alkarjának viszketéséről számolt be, azután megduzzadt a szeme, ajka és nyelve, nehezen kapott levegőt, nyelési nehézségei támadtak, végül vérkeringési zavarok léptek fel nála. A tünetek oka a szőlőben található zsírszállító fehérjék (lipidtranszfer-proteinek; LTP) kiváltotta allergiás reakció volt.
Allergén fehérjék nemcsak a szőlőben, más gyümölcsökben és zöldségekben is előfordulnak. Ilyen az őszibarack, a cseresznye, a kukorica, a spárga vagy a fejes saláta, hogy csak néhány példát említsünk. A táplálkozási szokások miatt a Földközi-tenger térségében az LTP okozta allergiás reakció nem is különlegesen ritka jelenség. Spanyolországban leírták egy fiatal nő esetét, aki pezsgő elfogyasztása után többször is elvesztette az eszméletét. Ha habzó bort ivott és szőlőt is evett rövid időn belül, allergiás sokk következett be nála. Magyarországon szerencsére ritka az LTP-k kiváltotta anafilaxiás sokk (részletesen lásd lejjebb, a keretes részben).
Nem kevés embernél vált ki a szeszes ital - leggyakrabban a vörösbor - a légutakat vagy a bőrt érintő allergiás tüneteket. Egy 20 08 tavaszán megjelentetett dán tanulmány orvosai arra az eredményre jutottak, hogy a felnőttek 13 százaléka tapasztalt már ilyet életében. A reakciók mechanizmusát nem ismerjük - valószínűleg összetett, hiszen maga az alkohol (etanol) nagyon ritkán vált ki súlyos allergiás tüneteket.
Spanyol orvosok 2007 nyarán 5 olyan páciensről számoltak be, akiknél must vagy újbor fogyasztása után allergiás tünetek létek fel. Az egyik beteg anafilaxiás sokkot kapott. A gyanúsított újbor esetében az allergia bizonyítására végzett bőrteszt pozitívnak bizonyult, de az öregebb borokkal végzett próbák már nem. Ezzel szemben a rovarméreg szempontjából pozitív volt a teszt, bár egyik beteg sem számolt be korábbi méh- vagy darázscsípésről. A megoldás: a mustban és a fiatal borban kimutatható a rovarméreg. Amikor a szőlőt ledarálják, valószínűleg rovarok is kerülnek a présbe. A spanyol tanulmány szerzői úgy vélik, hogy már ez a csekély mennyiségű méreg is elegendő az erre érzékenyeknek ahhoz, hogy kialakuljanak az allergiás tünetek. A bor érése során a mérgek valószínűleg elbomlanak, így az öregebb borok biztonságosak. "Érdekes megfigyelés, az allergia és anafilaxia kialakulásának ilyen módja azonban még csak feltételezés" - kommentálta a spanyol vizsgálatot a német Allergológiai és Immunológiai Társaság elnöke, Przybilla professzor.