Bolyki Pincészet | | | |
Írta: Kapalló Gergely | |
Bolykiéknál, mint az Egri borvidéken oly sok családban, régmúltba nyúló hagyományai voltak a szőlőtermesztésnek. Saját művelésű termő területtel is rendelkeztek néhány jó nevű helyi dűlőben, de borkészítéssel sokáig jószerivel csak a saját kedvükre foglalkoztak. Ekkor érkezett el az 1998-as év, melyben Jani, a család frissen diplomázott gépészmérnök fia úgy gondolta, hogy kezébe veszi a birtok irányítását és mer valami igazán nagyot álmodni belőle. Eleinte ő is csupán eladásra termelte a szőlőt, de a környék emblematikus borászaival való találkozása mind inkább arra sarkallták, hogy próbálja ki magát ebben a sok buktatóval járó, ámde annál csodálatosabb szakmában is. Így hát újabb kiváló termőterületeket vásárolt, újabb, saját elképzeléseinek megfelelő szőlőket telepített, és ezzel egy időben elkezdte a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán a szőlész-borász szakot, ahol 2003-ban szerzett diplomát. Igazi diplomamunkáját is ebben az évben készítette el egy kiemelkedő minőségű Bikavér formájában, amely 2006-ban az igen rangos borászati seregszemlének számító Challange International du Vin borversenyen ezüstérmet nyert. Azóta is sikert sikerre halmoz, fiatalos elszántsága és a minőség iránti elkötelezettsége sorra rendre kiváló borokat eredményez. A tradicionális eljárások betartása mellett jellemző rá a kísérletező kedv és az ellentmondást nem tűrő törekvés a legmagasabb minőség elérésére. A borászat szőlőültetvényei az egri borvidéken több település határában találhatók meg. Ennek a legfontosabb oka, hogy a kiválasztott kiemelkedő minőségű dűlőkhöz csak szétszórt állapotban lehetett hozzájutni. A birtok jelenlegi mérete 25 hektár, melyen a régebbi ültetvények esetében ernyő művelést, míg az újabb telepítéseknél alacsony kordon művelést alkalmaznak. A magas minőség eléréséhez természetesen jelentős terméskorlátozással élnek, a kívánt termésátlag tőkéként 1-1,5 kg mely az időjárás függvényében kis mértékben változhat. A Bolyki Birtok pincéjének helyét hosszas keresgélés után az egri Losonczi-völgyben lévő kőfejtőben lelte meg Bolyki János. Az itt található riolittufából álló kőfalak mintegy 30 méter magasak és kiváló körülményeket biztosítanak ahhoz, hogy magas minőségű borokat állítsanak elő a beléjük vájt pincében. Az itt található tufa rendkívül jó tulajdonságai közé tartozik, hogy viszonylag könnyen alakítható, 10-13 C-fokos állandó hőmérsékletet biztosít és kiváló páratartalomszabályozó képességekkel rendelkezik. A pince megfelelő klímájának kialakításához nagyban hozzájárul a pince falán 2-3 év alatt kialakuló nemespenész is. A pincészetben a szőlő feldolgozása kíméletesen, hagyományos eljárások alkalmazása mellett zajlik. A kékszőlő héjon erjesztése kádakban és erjesztőtartályokban történik mintegy 28-30 napon át, majd 225-1000 literes hordókban érlelődik 1.5-2 évig. A fehér szőlő egész fürtös préselés után reduktív módon, vagy hordóban erjed és érlelődik. Az újhordós érlelés után, piacra kerülés előtt legalább egy fél évig palackban pihen a bor. Bolyki János (a képen látható rövidnadrágos borász) előzetes bejelentkezés alapján várja az izgalmas borokat kedvelő borrajongókat. A pincelátogatás során az érdeklődők első sorban palackos borait ízlelhetik meg. Elérhetőség:
A pincelátogatáson készült többi képet itt megtekintheti. |
forrásom a http://www.boresvad.hu/pinceszet/bolyki-pinceszet.html