Ezt az 5 italt meg kell kóstolnod!
a sem árt, ha néha a pohár fenekére nézünk - persze csak mértékkel. Napi három-négy deci bor ugyanis gátolja a szívinfarktus kialakulásának esélyét, csökkenti a koleszterinszintet. De nemcsak ezért érdemes ezt a nemes italt fogyasztani, hanem azért is, mert a nagy borválasztékból mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelőt.
De vajon a szakértők mely boroknak szavaznak bizalmat évről évre? Melyek a legfinomabbak, a legízletesebbek? A legtöbb borvilágbajnokságon a magyar nedűk igazán jól teljesítenek, hiszen az utóbbi években mindig volt legalább egy olyan hazai fajta, amely aranyérmet kapott a nemzetközi megmérettetéseken.
A harmadik VinAgora nemzetközi borverseny zsűrije például öt magyar bort is érdemesenek talált arra, hogy a top 10-es listára bekerüljön. Ezek az italok: Chateau Dereszla Aszúeszencia 2002, a Tokaj Muscat Lunel Aszúeszencia 1994, a Tokaji Aszú "Lapis" 6 puttonyos 2002, a Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000 és a Tokaji Aszúeszencia 2003.
Ha nem inni szereti a finom nedűket, hanem főzni velük, arra is van egy-két tippünk. Természetesen aranyszabály, hogy nem bajnokborokkal kell ízesíteni az ételeket, hiszen ezek az italok sokkal többet érnek annál. Ám egy középminőségű palackkal feldobhatjuk a vacsorát!
Fehérboros csirkemáj
Hozzávalók: 40 dkg csirkemáj, liszt, só, bors, 4 evőkanál zsír, 20 dkg gomba szeletelve, 1 zöldhagyma apróra vágva, 1 dl száraz fehér bor, 1 dl húsleves, 1 babérlevél, 4-6 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld .
A csirkemájat félbevágjuk, megsózzuk, beborsozzuk, és lisztbe mártjuk. A forró zsiradékban addig forgatjuk a májat, amíg minden oldala barnára nem sült. A májat kivesszük, beletesszük a gombát, és állandóan keverve puhára pároljuk. A májat és a gombát tűzálló edénybe tesszük. A lábasban maradt zsiradékban megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a bort, a húslevest és a babérlevelet, és időnként megkeverve felforraljuk. A gombára és a májra öntjük, és újból felforraljuk. Ezután befedjük, és forró sütőben 10-15 percig sütjük. Petrezselyemmel meghintve, rizskörettel tálaljuk.
Sz. F.