Ez a meggypálinka tényleg meggyből van!
Még a pálinka tradicionális világában is helye van olykor némi újításnak. Az elmúlt években egyre több új íz jelent meg a hagyományos gyümölcsfajtákból készült pálinkák mellett. Az új kedvencek között előkelő helyet vívott ki magának a meggypálinka.
A pálinkáról azt mondják, igazi ízét a főzőmester lelke adja. Ennél a meggypálinkánál kétség sem férhet ahhoz, hogy valóban szív és lélek van benne. A Savanya Pálinkaház vezetője, Savanya Géza húsz éve foglalkozik pálinkafőzéssel, így aztán minden, amit erről tudni érdemes, a kisujjában van. Mivel pedig minden munkafolyamatot személyesen követ végig, és nem fél attól, hogy "bepiszkolja" a kezét a gyümölcsfőzéssel, a szigorúan betartott minőségi szabályok mellett is kialakulhat az ital különleges lelke.
Egyéniség egy pohár italbanEz a meggypálinka pedig mindkét nem körében kedvelt, lágy íze és karakteres illata a pálinkafogyasztásban járatlanabbakkal is megkedvelteti a nemes italt. Egy félliteres üveg elkészítéséhez több mint nyolc kilogramm meggyre van szükség, mégpedig nem is akármilyenre. A sióagárdi főzde Nagykörű környékéről származó gyümölcsöt használ, hiszen azon a területen, az áltagosnál több napsütésnek köszönhetően, különösen édesre és lédúsra érik a gyümölcs - márpedig ez a jó pálinka alapja.
Az italt meg kell kóstolni, de előzetesen az elnyert díjak is jó támpontot adhatnak. A Savanya Pálinkaház Aranyszalagos meggypálinkája 2007-ben bronzérmes lett a HunDeszt versenyen, majd néhány hónappal később a Gyulai Országos Pálinka és Nemzetközi Gyümölcspárlat Versenyről aranyéremmel tért haza. A mester szerint ahhoz, hogy a bronzból arany legyen, csupán a két verseny között eltelt időre volt szükség, mely alatt tökéletesre érett az ital.
A meggypálinka kétféle erősséggel, 44 és 50 százalékos alkoholtartalommal készül. Ezek közül mindenki megtalálhatja a számára tökéleteset, és bármelyiket választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy a meggyre jellemző íz és illat nem marad el. A meggypálinka különleges bukéja kissé emlékeztet a sherry brandyére, így a jellegzetes magyar italt külföldi vendégeink számára is ismerőssé tehetjük.
Előtte, utánaA pálinkát hagyományos magyar szokás szerint étkezés előtt fogyasztják, az új íz, a meggypálinka - főleg az alacsonyabb, 44 százalékos alkoholtartalmú - viszont tökéletes kísérője a desszerteknek, csokoládés édességeknek is. Fogyasztás előtt élvezzük ki a tiszta, átlátszó ital kellemes látványát, amihez hozzájárul a modern vonalú, elegánsan letisztult csomagolás is. Ne feledkezzünk meg a pohárból áradó kellemes gyümölcsillat belélegzéséről, mely teljessé teszi a pálinkafogyasztás élményét.
Bár e tiszta ital jellegzetességei a szakértők szerint önmagukban érvényesülnek a legjobban, a koktélok divatjának és a közelgő meleg hónapoknak köszönhetően egyre gyakrabban készülnek pálinkaalapú koktélok is. Így még többféle variáció áll rendelkezésre ahhoz, hogy minden alkalomhoz megtaláljuk a megfelelő pálinkát.
A Savanya Pálinkaház koktélajánlata: Sour Cherry Dream
Hozzávalók: 2,5 centiliter meggypálinka, 2,5 centiliter rózsaszíngrépfrút-lé, 1,5 centiliter almalé, 0,5 centiliter mangószirup, 2 gerezd lime
Elkészítése: jégkockára csavarjuk a lime-gerezdek levét, erre töltjük a pálinkát, majd az összes többi hozzávalót. Összerázva, ipszilonpohárban tálaljuk.
A koktélt Kulai Szabolcs, a Soho London Pub bártendere keverte.
Fotó: Förster Tamás
forrásom a http://www.eletforma.hu/?r=9298