Sok borász használ védőgázt itthon is
A borászat az egyik legígéretesebben fejlődő ágazat hazánkban. Egyre jobb pincészetek, nemzetközi mércével mérve is kiváló borok, tőke-erős befektetők – ez jellemzi ma a hazai boros szakmát. Ám míg itthon nemigen találunk akár csak harmadik generációs borászcsaládot sem, addig Dél-Afrikában van olyan pincészet, ahol 1690 óta készítenek bort – nekünk velük kell versenyezni.
– Az egyik csoportba az ún. inert gázok tartoznak, a nitrogén vagy az argon, amelyek nem reagálnak a bor alkotóival – mondta a Metrónak Kapás László, a Messer Hungarogáz Kft. alkalmazástechnikai mérnöke. A másikba az oxigén vagy szén-dioxid tartozik, amelyek viszont reakcióképesek. Az előbbi gázok a reduktív borok esetében éppen az oxigéntől védik meg a bort, hogy az elsődleges illatok és aromák kerüljenek a palackba is. – Ma már sokan használnak védőgázokat – jelentette ki Kapás, aki állandó partnereik közé sorolja az Árvay, a Bock, a Tiffán vagy a Dereszla pincészeteket. A borturizmus uniós támogatása ugyanis több nagy borászat technológiai megújítását is elősegítette.