Életet lehelnek az ószkói szőlőhegybe
Az ószkói hegypásztorok folyamatosan dolgoznak az aprócska pincék megmentésén, céljuk, hogy ismét minőségi borok készüljenek a Hegyhát szívében. A civil szervezet pár évvel ezelőtt egy apró falumúzeumot alakított ki a település mellett, ahol helyreállították a pincéket, felújították a régi préseket, és összegyűjtötték az egykori hagyományos eszközöket. A komplexumban azt szeretnék megmutatni, hogy milyen volt a valamikori szőlőhegyi műveltség, mi minden tartozott egy-egy telekhez, a gyümölcsöstől és a kaszálótól kezdve a tókán át egészen a gazdasági épületekig - tudósít az Útitárs című szolgálató műsora.Oszkón a hónap elején mintakertet hoztak létre, ahol 1200 tő szőlőt ültettek el a keszthelyi egyetem támogatásával. Az intézmény szakemberei igyekeztek olyan fajtákat választani és ajánlani, amelyek beérik a kevesebb napsütéssel, és jól bírják a kötöttebb talajt.
A mintakert annak a programnak a szerves része, amely annak idején szőlész-borász képzéssel indult – fejtette ki Zágorhidi-Czigány Ákos, a Hegypásztor Kör ügyvezetője. Közben létrejött a Hegyháti Borbarát Kör, amelynek 12 településről immár félszáz tagja van. Az ügyvezető szerint a program látványos eredményeket hozott, mivel a termelők egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a minőségre, és terjedőben vannak a korszerű eljárások is. Ám a legfontosabb változás, hogy sokan új területeket vontak be a művelésbe, rengeteg az új telepítés, amire hosszú évek óta nem volt példa a vasi Hegyháton.
(Útitárs - Kránitz Balázs)
forrásom a http://www.mr1-kossuth.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=33956&dt=2008-05-20_10:17:52