Út a csillagok felé - Bock Bisztró a hazai top 12-ben
Idén először megjelent Magyarországon is egy független, és a nemzetközileg is elfogadott értékelési rendszer alapján összeállított étteremés borkalauz. Nagy örömünkre, egyik kedvencünket, a Bock Bistrot beválasztottáka top 12-be és a „legjobb hagyományos magyar konyha” kategóriában első helyetszerzett - tudtuk meg Bíró Lajos tulajdonos - konyhafőnöktől ….
A vendéglátásban manapság a Michelin csillag a csúcs, amiből egyet, kettőt és az igazán szuper helyekakár hármat is kaphatnak. 100 éve adta ki a Michelin az első étteremeket is ajánló utikönyveket, amelyből a harmincas évektől fejlődött ki a minősítő csillagrendszer. Európában cca. 60 étterem rendelkezik három csillaggal, itthon még egy sem.
A gasztronómia hazai barátai úgy gondolták, hogy itthon is igény van egy független, objektív és azonos szempontok szerint értékelő könyvre, amely nemzetközi koordinátarendszerben helyezi el az éttermeket, rögzített professzionális szempontok alapján értékeli, rendszeresen és módszeresen ellenőrzi a gasztronómiai teljesítményeket.
Az itthoni kalauz nem a csillagos értékelést választotta, hanem a konkurens francia GaultMillau rendszert, amely20 pontot használ, tíz pont fölött negyed pontonként emelkedő skálával. Az ő húszpontos rendszerükben a 19-20 nagyjából három, a 17-18 kettő, a 15-16 pont pedig egy Michelin-csillagnak felel meg. Sapkákkal is szokták jelölni a pontokat, egytől négyig. Az egy sapka 13-14 pontot ér, és a Michelin-csillag előtti állapotnak felel meg.. Rövid szöveges értékeléseket is ad, kézzelfogható és tényszerű információkat közöl, hogy az olvasó képet alkothasson az adott étteremről, kínálatáról, konyhájáról.
A tesztelők több évtizedes tapasztalattal és nemzetközi kitekintéssel rendelkező személyek. Évente látogatják végig az éttermeket, a besorolást évente aktualizálják.
A legjobb hazai konyhákat a szerkesztőség által felkért külföldi szakértők külön is tesztelik - olyanok, akik Európa legtekintélyesebb vendéglőértékelési rendszereiben szereztek több évtizedes tapasztalatokat.
Tesztelési alapelvek
Névtelenség: A tesztelők névtelenül látogatják az éttermeket, számlájukat minden esetben kiegyenlítik. Titoktartásra kötelezik magukat, személyük nem publikus.
Függetlenség: A tesztelők függetlenek. A számlát a kalauz támogatói fedezik, akiknek nincs érdekeltségük a vendéglátásban. A tesztelők röviddel a látogatás előtt ismerik meg a tesztelendő hely nevét s tudják meg, ki lesz a partnerük (partnereik)
Objektivitás: A tesztelők minden személyes preferencia kiiktatására törekszenek, a konyhastílusokat és irányzatokat a minőség szempontjai szerint mérlegelik.
Bock a top-on
Ebben az átfogó értékelési rendszerben érte el a Bock ezt az előkelő helyezést. A titkos „gasztro-kommandó" a bisztró egyik specialitása, a bárányborda fűszeres kéregben mellett a zúzás rizottót, kakashere pököltet és az egész vendéglátást értékelve hozta meg felelősségteljes döntését.
Örömteli, hogy a magyar vendéglátásról megjelenő horrorlisták, átvágásokat és lenyúlásokat ismertető nyomtatott és elektronikus kiadványok mellett a magyar gasztronómiát értő objektivitással kezelő iránytű is napvilágot látott. Jó lenne, ha ez a remek ötlet a szállodákban és turistaközpontokban idegen nyelven is hozzáférhető lenne.
( Szy)
http://www.bockbisztro.hu/