Itt az alkalom!
Szeretnéd megismerni személyesen a borászt, borászokat, akik kedvenc boraidat készítik? Szeretnéd megkóstolni a tavalyi évjárat új borait, amelyek még hordóban érnek? Vagy egyszerűen csak a kezdő lépéseket szeretnéd megtenni a borok mélyebb megismerésére?
Itt az alkalom!
A Nyitott Pincék akciót pont erre találták ki a borászok.
Több mint 10 éves hagyománya van immár annak, hogy Pünkösdkor azokat a pincéket is kinyitják a borászok, amelyek az év többi részében nem, vagy csak előzetes bejelentkezés alapján látogathatók.
1996-ban néhány lelkes borász és gasztronómus ötlete volt, hogy a hazai borok iránt egyre nagyobb érdeklődést mutató borszeretők ne csak az üzletek polcain, és egy-két étteremben találkozhassanak az akkor már nemzetközi sikereket is elért borászokkal. Így született meg az első Pünkösdi Bortúra, melyre akkor - s még néhány évig - útvonal javaslatot is készítettek a szervezők, felfűzve a különböző borvidékek Nyitott Pincéit.
A kezdeményezés oly sikeres volt, hogy évről-évre egyre több pince csatlakozott, s az utóbbi években már 100 fölé emelkedett a 22 borvidéken azon pincék száma, melyek nyitott kapukkal várják a borkedvelőket a pünkösdi hétvégén, szombattól-hétfőig.
Kiváló alkalom arra, hogy megismerhessük a szőlőtermesztés és borkészítés fortélyait, megpróbáljuk megtudni a titkot egy-egy borásszal való találkozás során, hogy mitől is más valóban az ő cabernet sauvignon-ja, mint a másiké, ugyanazon a borvidéken. Megkóstolhatjuk a tavalyi évjárat még hordóban érő, vagy éppen lepalackozott, de még forgalomba nem került borait. És nem mellékesen pince áron, tehát mindenféle kereskedői haszon nélkül megvásárolhatjuk kedvenc borainkat, vagy azokat, amelyekbe éppen a helyszínen szerettünk bele.
Az idei Nyitott Pincék részletes, borvidékenkénti listáját az alábbi linkre kattintva találják meg:
http://www.nyitottpince.hu/index.htm?menu=10