Tokaj Renaissance Premier 2004
Budapest, Gundel Étterem, 2008. április 26.
A 2004. évjárat Tokajban
Az utóbbi évekre jellemző korai érésű évjáratok sora a 2004-es évvel megszakadt. A hűvösebb, csapadékos év késői érést és hosszú szüretet eredményezett, melynek során a többszöri válogatás és a szedések időpontjának helyes megválasztása kulcsfontosságú volt.
A viszonylag enyhe tél után a rügyek fakadása időben, április közepén megindult. Júniusban, a virágzás során hűvös és csapadékos idő köszöntött ránk, így a virágok megtermékenyülése nem volt egyenletes. Enyhe, csapadékos nyár következett. Az esős szeptembert október végén két meleg, száraz hét követte. Az elhúzódó virágzás miatt az érés sem volt egyenletes, így e különbségek kiküszöbölésére a többszöri válogatás mellett döntöttünk. Így történt ez nemcsak az aszúszemek esetében, hanem az ép és "szamorodni" szőlő szüretelése során is.
A furminton az aszúválogatás okóber elején indult és többszöri, egyes területeken akár négy alkalommal történő válogatás során gyűjtöttük be több nemzedék aszúszemeit. A szüreti munkák sokáig elhúzódtak, több pincészetnél is november utolsó hetében fejeződtek be. Többször hullt nagy eső, de szerencsére az esős napokat követő hideg, orkánszerű szelek szelek a szőlőket tökéletes kiszárították. Egésze a szüret utolsó napjáig elkerültük a havazást és a novemberben megszokott, egész napm megmaradó sűrű ködök sem voltak jellemzőek.
Klasszikus tokaji évjárat a 2004-es. Az aszúszemek erősen botritiszesek voltak, így borainkra is általánosan az elegáns botritisz ízek jellemzőek harmonikus savakkal, jó egyensúllyal és tömörséggel. Kóstolásuk alkalmával szépen követhetjük a pincészetek és termőhelyek közötti különbségeket, más értékei mellett ez a sokszínűség adja Tokaj-Hegyalja egyediségét, varázsát. Úgy érezzük, hogy nagyon finom, szép szerkezetű nemes édes borokat adott ez az év, melyek kiváló érlelési potenciállal is rendelkeznek és szépen fogják állni az idő próbáját.
Dr. Molnár Péter
elnök
Tokaj Renaissance - Tokaji Nagy Borok Egyesülete
Forrás: Borászat.hu