Mégis egészséges az alkohol?!
Borban az igazság – szól a mondás. A legújabb kutatások szerint azonban nem csak az igazság, hanem az egészség és a hosszú élet titka is benne rejlik, ha mértékkel iszod.
Bort ittak már az ókorban, Babilonban, Egyiptomban, a Bibliában is számos említést tettek e nemes ital fogyasztásáról, sőt, még az utolsó vacsora asztalán is szerepelt. A bor tehát nem új keletű, mint ahogy fogyasztási szokásai és hatásainak ismerete sem. Bort ittak a szerelmesek, vagy éppen a szerelmi csalódások elviseléséhez, bor mellett döntöttek a háborúkról vagy akár a békéről, borral koccintottak, ha nemes alkalom adta a lehetőséget, de fogyott jócskán mindenféle ok nélkül is.
Életet adó alkohol
A bor azonban nem csupán egy alkohol. A népi gyógyászat szerint a bor egészséges, vérszaporító, szívvédő, sőt, egyenesen meghosszabbítja a fogyasztók életét. Persze csak bizonyos mennyiségben. A modern tudomány sem állít mást, de mára már nemcsak mendemonda a bor jótékony hatása, hanem többszörösen bizonyított tény is.
Az ebbéli kutatások nagy részét az a megfigyelés indította el, hogy ugyan hogyan lehetséges az, hogy a franciák hatalmasakat lakmároznak, kartonszámra szívják az erős, francia cigarettákat, isszák a bort, és mégis kevesebb a szívroham az országban, mint máshol. Az okokat a nagy evészetben és a dohányzásban nem lehetett keresni, így szemet szúrt a harmadik tényező, a bor.
Mi van a borban?
Jó esetben szőlő. A szőlő pedig tartalmaz polifenolt, ami a szemek színét és aromáját adja. Félreértés ne essék, nem csak a vörösbor tartalmaz polifenolt, a fehér is, csak abban kisebb mennyiségben fordul elő. A polifenolnak több, szervezetre gyakorolt jótékony hatása is van, de ezen kívül ásványi anyagok és hasznos nyomelemek is vannak az italban.
Mire és hogyan hat?
Vérkeringés
Az LDL koleszterin elősegíti, hogy az erek falán lerakódások képződjenek. A lerakódások nagy mennyiségben pedig szűkítik, vagy akár el is zárják az ereket. Ilyen formán pedig nagymértékben hozzájárulnak a szívroham előfordulásának kockázatához. A bor csökkenti az LDL koleszterin mennyiségét, tágítja az érfalakat, és növeli a jótékony HDL koleszterin koncentrációját. Ily módon járul hozzá a szívinfarktus megelőzéséhez, és tartja karban az ereket.
Agy
Tévedés, hogy a többi alkoholos italhoz – különösen a rövid italokhoz – hasonlóan a bor is pusztítja az agysejteket. Ellenkezőleg, éppen javítja a szellemi éberséget. Méghozzá oly módon, hogy csökkenti az agyér-elmeszesedés kockázatát, illetve lassítja a már megindult folyamatokat.Emésztés
A bor hatással van az emésztésre. Különös tekintettel a fehérborra, mely magasabb savtartalommal rendelkezik vörös társaihoz képest. Növeli az étvágyat, serkenti a nyál- és a gyomorsav-elválasztást, de még hasmenés esetén is segít.
Csontok, bőr
Lassítja a csontritkulást, mely egyébként különösen a nőket veszélyezteti, megakadályozza, vagy legalábbis enyhíti a csontkopást, gyorsítja a sebgyógyulást, de még a bőrgyulladások ellen is beválhat.forrásom a http://www.femina.hu/egeszseg/bor