Az édes pezsgők a legnépszerűbbek
Kevesebb tömény és több pezsgő fogy húsvétkor
A legnagyobb magyar bor- és pezsgőforgalmazó cég felmérése szerint 26-27 millió palack pezsgőt isznak meg évente a magyarok, a forgalom egyik csúcsa újabban húsvétra esik.Régebben több tömény fogyott ilyenkor, most viszont a legnagyobb tavaszi ünnepen is kedvelt a pezsgő, jóllehet, évente összességében 10-15 százalékkal kevesebb fogy belőle, mint 4-5 esztendővel ezelőtt - állapították meg a Varga Pincészet szakemberei. Az olcsó importpezsgők nem véletlenül kerülnek olyan kevésbe: többségük alkoholtartalma alig 10 százalék, míg a hazai készítésűeké 12-13 százalék.
Ez is az oka annak, hogy megtorpant az importpezsgők keresettsége - a másik, hogy egyre jobbak a magyar borok és a magyarok ünnepi alkalmakra jó minőségű hazai borral koccintanak. Érdekes megállapításra jutottak a forgalmazók: a fogyasztók sokkal jobban szeretik száraz megjelöléssel fogyasztani az édes borokat és a pezsgőket. Magyarországon még mindig az édes pezsgők a legnépszerűbbek - ez a fogyasztás 70 százalékát teszi ki.
2002-ben az uniós szabályozás átvétele miatt megszűnt a pezsgőknél a félédes besorolás, ez utóbbiakat ma félszárazként kell megjelölni. Míg külföldön a száraz pezsgő a legdivatosabb, addig ez Magyarországon még nem jellemző. Sokan nincsenek vele tisztában, milyen ételekhez és alkalmakra illik pezsgőt inni. Az pedig végképp nem közismert, hogy ki találta fel a pezsgőt és körülbelül mikor - olvasható a hírlevélben. Dom Pérignon (1639-1715) apátsági pincemester egy véletlennek köszönhetően találta fel a pezsgőt.
Üvegpalackokba töltötte a még nem teljesen kierjedt bort és lezárta parafadugóval. "Néhány hónap múlva, amikor kibontott egyet a karácsonyi vacsorához, meglepve tapasztalta, hogy a szájában buborékok pattannak szét. A csillagokat iszom! - kiáltott fel a pincemester" - emlékeztet a kezdetekre a pincészet.
forrásom a http://eletmod.hu/tart/cikk/j/0/9081/1/eletmod/Kevesebb_tomeny_es_tobb_pezsgo_fogy_husvetkor