A teljesség ostroma
Alkonyi László, eletstilus@hetivalasz.hu
Kis ház, átlátható nagyságú termőterület, korrekt, zsiványkodás nélküli borászkodás, ami a jobbra való törekvésben próbálja megtalálni a boldogulását. És még valami, ami az előbbiek folyománya: a természetesség.
Utóbbival magyarázható, hogy mivel nincsenek úgymond "begyorsítva" a borok, kellő időre van szükségük a palackban érlelődve, amíg teljes szépségükben kinyílnak a fogyasztók előtt. Nagy szerencséjük, hogy olyan borvidéken dolgoznak, ahol fehér és vörösborral egyaránt ostrom alá lehet venni a teljességet. Amíg a vörösök érnek, a fehérek már nyílnak.
A birtok 2006-os évjáratú Ostorosi Chardonnay-je a Görbesoros-dűlőből például már most pompás formáját mutatja. Illatában és ízében a trópusi, elsősorban banános jegyek arányosan keverednek a fűszerességgel és az újfahordós érlelés jegyeivel. Vastag, elegáns bor, hibátlan selymes felszínnel. Erős négy csillaggal értékelhető. Érdemes emellé jó néhány üveg vöröset is beszerezni Orsolyáék kínálatából: amíg a fehéreket hosszan isszuk barátainkkal, a vörösök már a mi pincénk mélyén érnek tökéletesre.
Orsolya Pince, Ostorosi Chardonnay, 2006