Tizennyolc éves kor alatt nem lehet valaki borbíráló - elvileg. A villányi Róth Dániel, ennek ellenére sokkal korábban szerezte meg a képesítést – szinte a Villányi Borakadémia igazgatójának felkérésére.
Dani így az ország legfiatalabb borbírálója. Hogyan is kezdődött? Felkérésre?
– Odajött hozzám az akkori igazgató, Szederkényi Ferenc, és megkérdezte: nincs-e kedvem letenni a vizsgát? Nem sokat haboztam a válasszal: természetesen, Igazgató Úr!
Az igazgatói megkeresés több lehetett egyszerű figyelemfelhívásnál. Hiszen borbíráló valaki csak akkor lehet Magyarországon, ha elmúlt 18 éves. Miután a szakközépiskolában is az utolsó két évében tanítják azokat a technológiai, borkészítési ismereteket, amelyek elengedhetetlenek az oklevél, a képesítés megszerzéséhez.
Akkor mégsem olyan tejfölösszájú ez az ifjú? Daniban hét éve vetődött föl először, amikor Villányba költözött a Róth család, hogy borász legyen, folytassa a nagyapai, apai tradíciókat. Gyerekkorától részt vett minden lehetséges munkában: a szüretben, a bogyózásban, a kocsánylapátolásban. Ez utóbbi ment a legjobban, mosolyog, de büszke arra, hogy a szülei egyre inkább beavatták a metszésbe, a borkészítés rejtelmeibe, elvitték borbemutatókra. A borbíráló diploma megszerzése óta Dani – a saját pincészeten kívül – egyedül is tartott már öt bemutatót az országban.
A jövőről határozottan beszél az apa, az anya jelenlétében is. Úgy véli, húszéves korára, szülői egyetértéssel, átveszi a „birodalmat”. Ami nem kis lecke: harminc hektár szőlő művelését, a borkészítést, a palackozást, a szállítást, a két éve a pincesoron épült mulató működtetését irányítani.
– Mit szól mindehhez a szakma? – kérdezem végezetül. Dani erre a gyakorlati oktatójának szavaival példálódzik, aki azt mondta: egy Róthnak minden gyakorlaton ott kell lennie, mert el kell, hogy végezze az iskolát. Miután a tanárai szerint született tehetség.
A Róth-fiú bora elvarázsolta az olaszokat
Dani az apával, Róth Józseffel közösen kísérletezett ki egy új barrique cuvée-t. Olasz borászok kívánságára háromféle fajtából: cabernet francból, cabernet sauvignonból és pinot noirból négyféle „keveréket” készítettek. A veronai szakemberek ebből választották ki a szerintük legjobb, mediterrán jellegű bort, ami a Sanctus Selection – Szent Válogatás – nevet kapta.
A ritka ital mindössze 3600 sorszámozott palackba kerül. Az olaszok olyannyira értékelték a bort, hogy saját maguk küldik a hordókat, hogy azokban érleljék majd számukra Villányban a nemes italt.
forrásom a http://www.bama.hu/index.php?apps=cikk&cikk=127688