A pálinkafőzés még nem tilos ugyan, de aki az italt eladásra szánja, annak be kell jegyeztetnie vállalkozását. A mezőgazdasági minisztérium pályázatot írt ki a pálinka és a bor levédésére. Az előírásokat azonban kevés kistermelő tudja teljesíteni.
Ebben a horgosi szeszfőzdében almából, körtéből, barackból, szilvából és még bodzából is készítenek pálinkát. Bata Pista bácsi alkohol-lepárlója bejegyzett vállalkozás, az övéhez hasonló üzem még legalább kétezer működik Szerbiában. Őt gyakran felkeresi az élelmiszeripari felügyelőség. A szerbiai előírások szerint a pálinka 21 fokos lehet, és kizárólag gyümölcsből készülhet.
Az eladásra szánt pálinkát viszont le kell védetni. Vagyis, tanulmányt kell készíttetni az illetékes intézettel a pálinkafőzés folyamatának minden egyes szakaszáról. Kezdve attól, milyen összetételű talajon termesztették a gyümölcsöt, egészen a palackozásig, sőt a tárolásig. Ez viszont sok pénzébe kerül a kistermelőnek. A Szabadka környéki szeszfőzők egyelőre nem félnek attól, hogy levédetlen pálinkát árulnak, mint mondják, az így is elfogy.
Eddig csak gyári készítésű pálinkát lehetett vásárolni a boltokban. Kevés volt a magántermelőktől származó alkoholos ital, de ilyen szigorú előírások mellett, egyelőre nem is várható nagyobb kínálat.
forrásom a http://www.dunatv.hu/kulfold/veszelybe_kerultek_szerbiaban_a_hazi_szeszfozdek.html