A pálinkától a kolbászig - végigihatjuk és ehetjük az egész évet
Idén kilencedik alkalommal, április közepén Gyulán megrendezésre kerülő, pálinkafőzéssel egybekötött kisüsti fesztiválra a tavalyi, majdnem 460 helyett idén már 600 nevezőt várnak.
A 11 nagyrendezvényt magában foglaló sorozat részeként május első napjaiban Gyomaendrődön, a sajt- és túrófesztiválon kóstolhatják meg az érdeklődők a sajtkülönlegességeket.
Ezt követően május második felében Békéscsabán rendezik meg a sörfesztivált. A literes korsókban kimért számtalan féle sör fogyasztását segíti a csülökparádé is. Így még azok is meg fognak szomjazni, akik egyébként nem szeretik a sört - ígérték a szervezők.
Júliusban tarhonyafesztivál várja az érdeklődőt Gyulán, ahol egy 1.100 literes kondérban főzött tarhonyakülönlegességből kóstolhatnak a vendégek, majd a nyár végén, augusztusban Medgyesegyházán dinnyefesztivált rendeznek.
A következő program augusztus huszadika környékén lesz Orosházán, ahol a péksütemények szerelmesei ismerkedhetnek meg a kenyérsütés fortélyaival, de ugyanekkor érdemes a Sárrét haszonállatából, a birkából készült pörköltet is megkóstolni Vésztőn, a birkafőzőversenyen.
Aki szereti az őshonos magyar állatokból készült ételspecialitásokat, annak érdemes ellátogatni augusztus végén Gyulára, a vár tövébe, ahol megkóstolhatja a régen elfeledett ételkülönlegességeket.
A fesztiválok sorát Szarvas városa folytatja, ahol a térség különlegessége, a szilva kerül az asztalra szeptemberben. A tavalyi szilvanapokon például 20 ezer szilvásgombóc fogyott el, s a szervezők azt ígérik, hogy ennél kevesebbet az idén sem fognak felszolgálni.
A megyei fesztiválok sorát Békéscsabán, a Csabai Kolbászfesztivál zárja. Ambrus Zoltán főszervező elmondta, hogy egy felmérés szerint tavaly 70 ezren voltak kíváncsiak a programra, s bízik abban, hogy az idei, október végén megrendezésre kerülő programra ennél is többen lesznek kíváncsiak.
forrásom a http://inforadio.hu/hirek/eletmod/hir-183222