Hudácskó Pincészet | | | |
Írta: -ka-pír- | |||||
A család 1975-től foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Jelenleg 14 ha saját területtel rendelkeznek Hegyalján, Bodrogkisfalud térségében. Elsőosztályú területeiken, nagy szakértelemmel alkalmazott szigorú hozamkorlátozással és késői szürettel nagy szárazborok és magas puttonyszámú aszúk mellett, kiemelkedő minőségű édesborokat, Szamorodnit és egyéb borkülönlegességeket készítenek. Ha betérünk a pincébe - a háziak szívből fakadó kedvességén kívül - rend és tisztaság fogad minket és csakhamar az az érzésünk támad, hogy nem először járunk a helyen. Az idő előrehaladtával azonban megbizonyosodunk róla, hogy nem is utóljára. A hangulatos érlelőpincében kialakított kóstolóhelyiségben az első korty után azonnal megállni látszik az idő és igen gyorsan vallásos áhitat lesz úrrá a vendégen, legyen az véletlenül odatévedt "vörösboros", "szárazpárti" vagy egyszerű borbarbár. A sort bárhol érdemes elkezdeni, száraznál vagy édesnél, Hudácskóné Magyar Katalin ugyanis igazi varázsló, hiszen mikor mi már kifogytunk a dícsérő szuperlatívuszokból, Ő még mindig tud mutatni valami mégjobbat, mégkülönlegesebbet, mégédesebbet. Boraikra az illatosság, frissesség és a gyümölcsös jegyek megőrzése a jellemző: citrusok, kajszibarack, aszalt gyümölcs, mandula, dió s még számos ismerős aromáját fedezhetünk fel bennük. Minőségüket nem csak mi értékeltük kiemelkedőnek, de helyi és országos szinten is bezsebeltek már számos aranyérmet és elismerést. 2003-ban például a VinAgora Botrytis Nemzetközi Borversenyen 1999-es 6 puttonyos aszújuk lopta be magát a zsűri szívébe, 2007-ben pedig 2000-es aszúeszenciájuk Magyarország csúcsborai között kapott igen megtisztelő helyet. Az első osztályú borok mellett e pincészet érdeme a vendég-szeretetében rejlik. Habár Bodrogkisfalud isten háta mögötti kis település, ha jót akarunk magunknak, tokaji túránk során egyszer mindenképp ellátogatunk a Hudácskó pincébe. A második látogatásról már a háziak maguk gondoskodnak. A borkóstoláson túl előzetes megbeszélés alapján igény szerinti borvacsorát is elkészítenek a részünkre. Melegen ajánljuk a mangalica sültet, a sztrapacskát, az aszúban párolt kacsamellet és a barackos-túrós süteményt...
|
forrásom a http://www.boresvad.hu/pinceszet/hudacsko-pinceszet.html