Amedei I cru sorozat, Venezuela
Elkezdtem az Amedeit, nincs megállás. Rendkívül jó csokoládé. Közben kóstolgatok ám más, jó minőségű csokikat, de ez ver mindent. Egyelőre.
Az Amedei ezen sorozata 70%-os kakaótartalmú csokoládékat fed.
Először el kellett olvasnom mit ír, az első, Venezuelai csokoládéról a forgalmazó oldala, ami a következő:
"Csokoládé a kakaó őshazájából. Színe világos. Illata erős, virágos. Íze könnyed, gyümölcsösen édeskés, hosszú, de könnyed utóízzel."
Nos itt elkezdtem gondolkodni vajon mi lehet ami ehhez passzol. Először egy 2000-res évjáratú Tokaji Fordítás jutott eszembe, fel is bontottam. A bor gyönyörű aranysárga mangós, enyhén ananászos illatú, az ember nyelve hegyét bizsergető. Utóíze bodzás karakterű. Viszont édes.
A csokink amiről meg beszélünk enyhén kesernyés, viszont hasonlóan gyümölcsös. Állítólag ehhez a borhoz a libamáj passzol a leginkább, amit tavaly volt szerencsém meg is kóstolni. Remek párosítás.
Nos a bor és a csoki együtt úgy lenne remek párosítás, ha ebből a rendkívül finom, könnyű utóízű csokoládéból mousse-t készítenénk, de erre sajnos ilyen kis kóstolóadagból nincs alkalmam kikísérlezetni. Ugyanis egy tejes utóíz ennek a csokinak jól állna, picit lágyítaná. De ez így nem az igazi sajnos. PEdig de szeretem ezt a bort... :)
Viszont ami utána jutott eszembe, az az egyik kedvenc borom, a Degenfeld borászat HÁRSLEVELŰ-je, félédes 2006-os bora. Ez lesz a jó párosítás!
Amit a borászat honlapja ír róla: "Világos sárga, tiszta szín, intenzív gyümölcsös illat. A fajta körtés, szegfűszeges jegyei szépen tárulnak fel, amelyek kellő mélységet adnak a bornak. Ízében az egyensúly dominál, savai simulékonyak. Érett fehérhúsú gyümölcsökre emlékeztető ízjegyek díszítik a bort. Telt, hosszú utóíz, de még is könnyed, ami a mindennapi fogyasztást megengedi. Remek bor 10 °C -ra hűtve akár önállóan, de kevésbé édes hangsúlyos desszertekkel is fogyasztható."
Na beszerzek egy ilyet és az utolsó 2 kockát erre használom.
Remélem passzol.
Itt jegyezném meg hogy Dani szerint Rosé passzol ehhez a borhoz. Így ha mázlim van lesz egy rendkívül finom!! Rosém még addig, és lehet az lesz a befutó, egy Etyeki borászat csodálatos borainak egyike: Haraszthy Vallejo Pincészet 2006 Pinot Noir Roséja!
innen van: http://andreotti.blogter.hu/?post_id=245956