A sajtok városa lehet Eger
szerző: K. G.
A borúthoz hasonló módon szerveződő sajtút életre hívásáról egyeztettek a minap Egerben a Kis-, Közép- és Agrárvállalkozók Országos Szolgáltató Egyesülete (KKAOSZE) szervezésében meghívott, s az ország minden részéről érkezett gazdák, termelők.
– A vártnál jóval nagyobb érdeklődés mutatkozik az ötlet iránt: több mint negyvenen jöttek el a megbeszélésre, épp hogy elfértünk az Egri Csillagok Rt. tanácstermében – mondta el a tanácskozást követően Nagy László egri termelő, akinek gazdaságában gyűltek össze a meghívottak. – A sajtút célja az egyre keresettebb különleges sajtok népszerűsítése, illetve összekötése a kulturált borfogyasztással, a borgasztronómiával, valamint a falusi turizmussal – mutatott rá a találkozó házigazdája. Mint hozzátette, most még kevés konkrétumról állapodtak meg, ám a KKAOSZE vállalta, hogy ernyőszervezetként segíti a sajtút koordinálását, s az is eldőlt, hogy legközelebb április 11-én Izsákon találkoznak a szereplők.
A vendégek ezúttal közelebbről is szemügyre vehették a számos elismerés mellett az év kecske-, illetve juhtenyésztő címekkel is büszkélkedő Nagy László gazdaságát, kinek feleségét, Zele Margitot pedig 2006-ban az év sajtermelőjének választottak. Tekintve, hogy e címet tavaly egy másik egri termelő, Sándor Tamás is elnyerte, talán nem véletlenül jegyezte meg Nagy László: Eger lassan nem csak a borok, hanem a sajtok városa is lesz.
forrásom a http://www.heol.hu/index.php?apps=cikk&cikk=122357