Sült hal mártással
75 dkg tengeri halfilé, kis háromszögekre vágva
1,5 teáskanál só
1 evőkanál kukoricaliszt
2 tojásfehérje
3 dl olaj
2-3 evőkanál szárított fafülegomba, feláztatva, a tönkjétől megfosztva
2 gerezd fokhagyma, zúzva
a mártáshoz:
2 szelet friss gyömbérgyökér leve (apróra kell vágni, és fokhagymapréssel kinyomni a levét; helyettesíthető egy csipet gyömbérporral)
4 evőkanál fehér bor
4 evőkanál tyúkleves
1 teáskanál cukor
1 evőkanál kukoricaliszt 3 evőkanál vízben oldva
a díszítéshez:
karikára vágott zöldhagyma
Elkészítési módja:
Sózzuk meg az ék alakúra vágott halszeletkéket és forgassuk kukoricalisztbe, majd mártsuk a tojásfehérjék és 1,5 teáskanál olaj keverékébe.
Közepes tűzön forrósítsuk meg a maradék olajat, és süssük a halszeleteket 2 percig, amíg ropogósak és aranysárgák nem lesznek. Vegyük ki, csurgassuk le, tartsuk melegen.
Tegyük félre az olajat, kivéve 1 evőkanállal. Ehhez adjuk hozzá a gombát és az összezúzott fokhagymát, pirítsuk néhány másodpercig. Keverjük össze a mártást és öntsük hozzá, kavargassuk kb. másfél percig, amíg besűrűsödik.
Ekkor tegyük vissza egyenként a halszeleteket, s mihelyt a mártás ismét felforr, vegyük a lángot takarékra, pároljuk egy percig. Forrón tálaljuk, karikára vágott zöldhagymával díszítve.
STOP a forrásom: http://www.stop.hu/articles/article.php?id=270744