Tavaly decemberben öt korábbi jelölést követően vehette át a Magyar Bor Akadémiától az Év borászának járó elismerést Frittmann János - írja legújabb számában a Figyelő.
A borász azt a négy-öt évet említi a kudarc időszakának, amikor a 90-es években a borhamisítási ügyektől volt hangos a térség. Ekkor jelentős pénzügyi veszteség ugyan nem érte, de nehezen tudta beverekedni termékeit komolyabb helyekre.
Frittmann csak olcsó borokkal tudott jelen lenni a piacon, egy fajtából maximum ezer palackkal értékesített. Levonva a konzekvenciát, a vendéglátó egységek felé terjeszkedett, közben pedig kitartóan alakította minőségi választékát testvérével, Frittmann Istvánnal együtt. Családi vállalkozásuk jelenleg 40 hektár szőlőültetvény, 30 hektárnyi integrált szőlőből 3-4 ezer hektoliter minőségi, valamint 3 hektoliter tájbort készít.
Külföldi tapasztalatai után arra a következtetésre jutott, hogy itthoni szőlőből is készíthető magas minőségű bor, csak a technológiát kell megváltoztatni, így 1994-től prémium borok készítését irányozta elő. Ebben a kategóriában először vörösborokkal, utána a rozéval és a fehérborral, a könnyen fogyasztható Ezerjóval próbálkozott.
A pincészet számtalan borfesztiválon és versenyen szerepelt. Ezek közül a legfontosabb a 2006-os brüsszeli ezüstérem és a 2003-as Cabernet Sauvignon Franc páneurópai aranyérem volt - írja a hetilap.
forrásom a : http://www.hirado.hu/cikk.php?id=256451