Hogyan készül a portói?
Mit is jelent az, hogy "erősített"? A port wine hozzáadott alkohollal erősített bor. A még erjedésben lévő, 6-9 százalék alkoholtartalmú musthoz 77 százalékos szőlőpárlatot adnak, megállítva ezzel az erjedés folyamatát. A bor végső alkoholtartalma így 19-20 százakék körül mozog.
A pipe-okba, vagyis az itt használatos körülbelül 534 l űrtartalmú, szivar alakú fahordóba töltött portóit a rákövetkező tavaszon erre a célra használatos kis hajókon leúsztatják Vila Nova de Gaia-ba, amely Portóval szemközt fekszik. Itt találhatók az érlelőházak, ahol a nemes bort további élete során érlelik.
Portóival teli hordók |
Érdekes, hogy a portóit portóinak hívjuk, pedig magához a városhoz valójában csak lazán kapcsolódik. A híres csemegebor alapanyaga ugyanis nem a névadó város környékén terem, hanem a Douro vonalán 50-100 kilométerrel feljebb. A leszüretelt szőlőt régen kis hajókon, ma már kamionokkal szállítják a feldolgozókba.
A portóit a britek találták föl. Amikor 1678-ban az angolok háborúzni kezdtek a franciákkal, azok beszüntették a bordeaux-i exportálását, az angoloknak pedig hamar utánpótlásról kellett gondoskodniuk. A portugálokhoz fordultak segítségért, akiknek volt ugyan boruk, bár a bordeaux-i színvonalát meg se közelítette.
A nagyobb gond azonban az volt, hogyan juttassák el a gyenge nedűt Angliába úgy, hogy lehetőleg ne romoljon meg. Rájöttek, hogy ha hordónként bizonyos mennyiségű brandy-t adagolnak a vékonyka borhoz, akkor annak magas alkoholja természetes úton tartósítja a bort. Így született meg a portói bor.
A portóihoz nehéz megfelelő fogást találni a gasztronómiában. A hozzáértők általában azt ajánlják, hogy önmagukban és önmagáért igyuk. Ha mégsem tudunk lemondani arról, hogy valami szilárdat tegyünk mellé, akkor a tawny mellett sós kecskesajtot érdemes kipróbálni birsalmasajttal. A rubyhoz pedig, állítják a beavatottak, a stilton sajt illik a leginkább. Ennél messzebbre ne merészkedjünk.
OLVASSON TOVÁBB ITT >>>
Forrásom a http://www.deluxe.hu/cikk/20080121/kulfoldi_borkulonlegessegek_a_portoi/